Written by

Oprez na Facebook Messengeru zbog novog virusa

m:ovo m:ono| Views: 84

facebook

Korisnici Facebooka koji koriste Facebook Messenger ovih dana trebalo bi da budu posebno oprezni, jer se preko ove aplikacije širi virus koji na uređaje instalira različite maliciozne programe.

U zavisnosti od operativnog sistema, jezika ili tipa uređaja na kojem se koristi Facebook Messenger, virus instalira program koji će prouzrokovati najviše štete.

Naime, virus se širi putem poruke koja se prikazuje kao da dolazi od nekog prijatelja, a poruka sadrži link sa imenom prijatelja. Ako otvorite na taj lik otvara se fotografija sa profila vašeg prijatelja koja je prikazana kao da sadrži video i pokreće se inastalacija programa. Kada su u pitanju programi uočeni su SMS premium pretplata za preuzimanje lažnih dokumenata ili WAP Billing, program koji će automatski skidati novac s računa za mobilni.

Način za izbjegavanje ovog, ali i drugih virusa, prilično je jednostavan. Naime, stručnjaci za bezbjednost savjetuju svima da koriste Facebook Messenger, ali i druge programe za chat, sa dozom opreza i ne otvaraju linkove bez provjere sa prijateljem da li je zaista poslao nekakav link.