Samsung OIS_mtel blog

Written by

Optička stabilizacija slike stiže na nove telefone Galaxy A serije

iza ugla, mobilni svijet| Views: 781

Za kvalitetnu fotografiju, jedna od glavih karakteristika koju kamera treba da posjeduje jeste optička stabilizacija slika. Upravo ova tehnologija uskoro bi mogla postati dio Samsung Galaxy A serije telefona.

Šta je zapravo OIS, odnosno optička stabilizacija slike? Riječ je o tehnologiji kamere koja eliminiše pokrete ruku i stvara fotografije i video-zapise bez zamućenja. Najčešće je rezervisana za pametne telefone visoke kategorije, kao što je slučaj i sa Samsung telefonima.

U uređajima serije Galaxy A trenutno se primjenjuje manje efikasno rješenje nazvano Elektronska stabilizacija slike (EIS). Ali, prema dostupnim informacijama, i to će se uskoro promijeniti. Tako bi Samsung u telefone iz kategorije Galaxy A koji budu predstavljeni u drugoj polovini 2020. godine trebalo da doda OIS tehnologiju.

Za sada, jedina dva Samsung telefona koji ne čine vodeću kategoriju – Galaxy Note 10 Lite i Galaxy S10 Lite, imaju podršku za OIS. Biće svakako zanimljivo vidjeti primjenu ove vrhunske tehnologije na uređajima srednjeg ranga.

Foto: N.Z.Photography / Shutterstock.com