os Branko ćopić

Written by

OŠ “Branko Ćopić”: Nije bilo dileme za učešće u m:tel-ovom projektu Škole 2.0

prijateljstva| Views: 47

os Branko ćopićJoš jedna od škola koje učestvuju u m:tel-ovom projektu Škole 2.0 je i OŠ “Branko Ćopić” iz Prnjavora, koja je među mnogim prijavljenih obrazovnim ustanovama postala i ambasador ovog projekta, koji se trenutno nalazi u drugoj fazi i podrazumijeva konkretan rad na zvaničnom školskom sajtu.

Iz ove škole navode da nije bilo nikakve dileme kada im je stigao poziv da zajedno sa učenicima izrade i pokrenu zvanični školski sajt, te da su se veoma lako odlučili na ovaj korak.

“Mnoge škole imaju svoje parče weba, a obzirom da mi jedno vrijeme nismo imali ni kompletno funkcionalnu školu, nismo imali ni sredstava da isplatimo hosting i domen. Kada smo vidjeli oglas za m:tel-ov projekat, jedan pogled je bio dovoljan da se svi složimo da učestvujemo”, kaže Borka Pavlović, nastavnica informatike i mentor školskog tima koji radi na sajtu.

Dodaje da u školi “Branko Ćopić” konstantno pokušavaju da kroz razne projekte učenicima olakšaju rad i učenje.

“Imali smo dosta uspješnih projekata, a među njima je i projekat kojim smo opremili kabinet informatike u područnoj školi. Na sekciji smo izrađivali svoju stranicu, učili HTML, Dreamwiever i Flash, kao da je ona zaista ‘živa'”, navodi Pavlovićeva, ali ističe da pravi sajt, ipak, nisu imali.

branko copic os

Kada je u pitanju značaj projekta Škole 2.0 za učenike, Palovićeva navodi da je ovo prava prilika da na vidjelo izađu njihov rad, trud, interesovanje, kao i ambicije, talenat i zanimanje, te budu priznati od strane drugara i nastavnika.

“Takođe, i da njihov rad mogu vidjeti i bake i deke u dalekim zemljama, pa su onda ponosni i jedni i drugi, da se mogu uvjeriti da su naučili konkretne stvari u jednoj od oblasti informatike, kao što je obrada fotografija, rad sa CMS-om, HTML-om, CSS-om…”, nabraja ona i dodaje da će sajt biti i mjesto za druženje i prikupljanje informacija iz cijele škole.

Nastavnica ističe da će učenici putem sajta moći da od nastavnika preuzimaju materijale za lakše učenje, a moći će i pomogati jedni drugima kroz rad na istom projektu.

“Kada su u pitanju očekivanja od projekta Škole 2.0, želim da moja djeca vide da postoje organizacije koje su spremne da im daju vjetar u leđa i da od malih nogu nauče to da cijene”, zaključuje Pavlovićeva.