Written by

Osoba sa Chameleon maskom može da vas zamijeni bilo gdje

m:ovo m:ono| Views: 365

mask

Ljudska ljenost je dostigla nove visine u uvrnutom, mada futurističkom potezu japanskog tehnološkog titana Rekimoto Labs.

Njihov najnoviji pronalazak Chameleon Mask nije neka bolesna naučna fantastika, već posebno razvijen ekran, koji je vezan za lice surogata, omogućavajući im da žive u vaše ime. Tehnologija, koju je izmislio istraživač Jun Rekimoto, omogućava vam da sjedite na kući i diktirate obaveze vašem  “ljudskom Uber-u”. Ova osoba će se obući vašu odjeću i raditi sve ono što joj kažete.

Uključuje i odličan sistem komunikacije, tako da dok odmarate ili gledate omiljenu seriju, možete detaljno informisati vaš surogat. Ovo dozvoljava nosiocu ekrana da prisustvuje događajima, rješava dnevne obaveze i, u osnovi, vrši bilo kakav zadatak koji vi ne želite.

Objašnjenje Rekimoto stranice glasi: “Ekran u obliku maske prikazuje uživo lice udaljenog korisnika, a glasovni kanal prenosi njihov glas”.

Sistemi za tzv. teleprisutnost, poput ovog, već su izmišljeni, ali su obično bili postavljeni na robote, koji bi mogli biti daljinski kontrolisani.

Rekimoto tvrdi da je razlika što Chameleon Mask nudi potpunije iskustvo uz pomoć surogata, jer će lakše shvatiti uputstva domaćina.

Šta vi mislite o ovoj “novotariji”?