Written by

„Otključaj svijet iluzije i nauke“ u Muzeju RS

prijateljstva| Views: 173

Razgovor s dobrim povodom – zabava u svijetu nauke

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci, od 20. aprila traje nesvakidašnja izložba „Otključaj svijet iluzije i nauke“, koja je već na samom početku privukla i oduševila veliki broj posjetilaca. Tim povodom, iskoristili smo priliku da popričamo sa autorima, kustosom i arheologom Ivanom Pandžić i višim kustosom i etnomuzikologom Sanjom Pupac.

Ove dvije dame su imale želju da se posjetioci, tokom obilaska Muzeja zabave, te kroz tu zabavu nešto i nauče, pa su tako došle na ideju da spoje iluziju i nauku. Postavka je osmišljena tako da promoviše učenje kroz aktivno učestvovanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima i eksponatima koji vam mogu poljuljati povjerenje u sopstvena čula.

„Od početka smo znali šta je potrebno da imamo kako bismo dobili željeni efekat, a to je podrazumijevalo eksponate poput krive sobe, „Glava na tanjiru“, obrnute sobe i neobična ogledala. Saradnici sa banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta su nam izašli u susret tako što su nam ustupili ‘Teslino jaje’ i izradili svemirsku vagu. Na prijedlog kolega sa Odsjeka za animaciju banjalučke Akademije umjetnosti, odabrali smo izradu Zootropa, a u pitanju je eksponat koji se može vidjeti samo kod nas. Ostali eksponati su bili nadogradnja kako teme tako i prostora, ali smo sve vrijeme vodili računa o faktorima iznenađenja koja prate svaki eksponat“, objasnila je Sanja Pupac.

„Sa koleginicom Purković-Macan, kao spoljnim saradnikom, sarađujemo već nekoliko godina, što nam je uveliko olakšalo višemjesečni rad. Pored Nikole Zagorca iz Muzeja Republike Srpske, koji je sa nas tri bio na čelu tima, svi koji su sarađivali na realizaciji ovog projekta, a bilo nas je oko 20, zaslužni su za ovoliki njegov uspjeh. Bitno je navesti činjenicu da je rukovodstvo Muzeja, na čelu sa direktorom Miladinom Savićem, u potpunosti podržalo ovaj iskorak u do sada nepoznate vode i da smo zadovoljni rezultatom. Izložba nije uvezena niti gostujuća kako mnogi misle, izložba je naš proizvod od početka do kraja i sve je iz(g)rađeno našim snagama, na šta smo najviše ponosni“, ističe Ivana Pandžić.

Ivana i Sanja napominju da je, za prvih mjesec dana trajanja, izložbu „Otključaj svijet iluzije i nauke“ posjetilo više od pet hiljada posjetilaca, od kojih je 80 odsto samoinicijalnih posjeta. 

„Tek su od skoro krenule školske posjete i ekskurzije iz drugih gradova. U knjizi utisaka Muzeja imamo priliku pročitati čestitke ljudi iz drugih gradova Srpske (Prijedor, Doboj, Teslić,…), koji su došli sa namjerom da posjete izložbu, a time i Muzej, što je velika stvar za kulturu uopšte“, dodaje Pupac.

 

Naše sagovornice su istakle da je jedan od ciljeva izložbe (iz)gradnja publike, jer se dolaskom na izložbu posjetioci usmjeravaju da obiđu i stalnu postavku Muzeja, kao i ostale privremene postavke.

„Na ovaj način smo željeli razbiti mit o posjetama muzejima i skrenuti pažnju da su muzeji prostori zabave i učenja, te da obilaskom postavki, ustvari, štitimo naše nasljeđe od zaborava i dajemo mu na još većem značaju“,  naglasila je Pandžić.

Svakako, važna je i podrška koju ovaj muzej dobija ne samo od zvaničnih institucija, nego i kompanija poput m:tel-a, a koje prepoznaju značaj jedne ovakve ustanove za grad Banjaluku, kao i za cijelu RS.

Ukoliko imate želju da ponovo posjetite izložbu „Otključaj svijet iluzije i nauke“ ili to još uvijek niste uradili, imaćete priliku za to do kraja oktobra. Autori navode da postoji mogućnost da se izložba produži, ukoliko publika bude zainteresovana. Nadamo se da je ovaj veliki iskorak u originalnosti, kada je riječ o postavkama u Muzeju Republike Srpske, samo uvod u ono što će nas čekati u budućnosti.

Foto: Vedran Ševčuk