Written by

Otkrivamo šta je Google Hummingbird

iza ugla, mobilni svijet| Views: 245

Google je zvanično lansirao prvu stabilnu verziju Flutter-ove razvojne platforme za razvoj aplikacija.  Flutter će omogućiti programerima da pišu kodove aplikacija koje će se moći pokretati ne samo na Androidu, već i na iOS-u. Ovo će olakšati programerima da kreiraju i održavaju dvije odvojene aplikacije. Takođe, biće to i veliki bonus za korisnike Android-a gdje se na ažuriranja aplikacija ponekad čeka nedjeljama ili čak mjesecima u odnosu na korisnike iOS-a.

Google je iznenadio javnost objavljivanjem novog projekta pod nazivom Google Hummingbird. Izgleda da je Hummingbird sljedeći korak Fluttera, jer će omogućiti programerima da samo jednom kreiraju aplikaciju, a zatim je pokrenu u na mobilnim uređajima, browsers-ima, računarima itd. Ukoliko ovo bude funkcionisalo u praksi, to će konačno bi omogućiti programerima ono što su oduvijek sanjaali –  mogućnost kreiranja aplikacija odjednom koja će raditi na svim platformama.

To će biti ogromno olakšanje za korsnike aplikacija, jer će moći da pokrenu aplikaciju na bilo kojoj platformi. Više neće biti situacija da vaša omiljena Android aplikacija ne radi na računaru, ili tabletu. Teoretski, ako je napisano u Hummingbird-u radiće svugdje.