Ove aplikacije su najzahtjevnije za vaš telefon

Pitate se koje su to aplikacije najzahtjevnije za vaš telefon, odnosno koje najviše “ubijaju bateriju i memoriju”? Evo odgovora!

Nije nikakva novost da na učinak baterije utiče to koliko ste telefon opteretili (nepotrebnim i lošim) aplikacijama, s obzirom da mnoge rade i kada su isključene.

Sada se pCloud servis dotakao ove teme na pomalo drugačiji način, tako što su sproveli istaživanje koje su to aplikacije, od 100 najpopularnijih, najviše opterećeuju bateriju, a zatim i memoriju. Imenovali su ih “”tajanstvene ubice telefona”.

Ako ste odmah pomislili da su u pitanju društvene mreže, donekle ste u pravu. Naime, osim široko rasportranjenih i izrazito popularnih aplikacija, na ovoj “neslavnoj” listi su i one potpuno suprotne – dakle, koje nisu u upotrebi toliko često.

Na samom vrhu popisa je Fitbit aplikacija za sportske nosive pametne uređaje. Ona koristi 14 od 16 dostupnih dozvola (kamera, memorija, lokacija…), koje rade čak i u pozadini uređaja.

Potom slijede Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, WhatsApp i Linkedin. Ove popularne platform koriste 11 dozvola kao što su Wi-Fi, fotografije, lokacija i mikrofon i sve, dakle, rade i u pozadini. Twitter zbog tamnog režima nije u top 20.

Na bateriju dosta utiču i aplikacije kao što je Tinder (čine 15% ove liste), koje prosječno koriste 11 dozvola za rad i kad nisu uključene. Nemaju dark mode, što dodatno ubrzava pražnjenje baterije.

Kada je riječ o zauzimanju najviše memorije, a koriste se i kod nas, Facebook je među njima sa oko 250 MB, dok Microsoft Teams prednjači kada su u pitanju aplikacije za sastanke/konferencije, čak 232 megabajta (Zoom, recimo, zauzima 82 MB, a Skype 111 MB).