Written by

Ovih 10 stvari svaki internet korisnik treba znati

kako? lako!| Views: 110

10 stvari internet korisnik 1

Premda svakodnevno koristimo računare, postoje neke stvari koje se mogu uraditi brže, bolje i efikasnije, kako bi maksimalno iskoristili vrijeme, ali i brojne opcije koje nam naši uređaji nude, kako bi nam olakšali svakodnevno korištenje.

Nije isključeno da nešto od ovoga već znate, ali nije na odmet podsjetiti se ili jednostavno možete ovaj link proslijediti vašim prijateljima koji nisu baš na “ti” sa računarima i tehnologijom.

10 stvari internet korisnik 2

Podesite jednostavni backup sistem

Uvijek treba imati pouzdan backup podataka računara. Međutim, to je često jedna od onih stvari koje se ostavljaju za kasnije, iako postavljanje backupa traje samo nekoliko minuta. Ako pravite backup podatke na eksterni hard disk, možete koristiti alate koje imate na svom računaru, kao što su Windows Backup ili Apple’s Time Machine. Ako vam sistem padne, to je jedini siguran način da ćete uspjeti povratiti svoje podatke. U drugom slučaju, možete koristiti servise kao što je Crash Plan, kako biste napravili backup računara online. U tom slučaju, bez obzira na to što se dogodi vašem hardveru, i bez obzira gdje se nalazite, uspjećete opet da dobijete svoje podatke natrag.

Ubrzajte se pomoću prečica

Umjesto da iščitavate cijelu stranicu u potrazi za nekim pojmom, jednostavno iskombinujte tastere Ctrl i F, te upišite riječ koju tražite. Postoji mnoštvo prečica poput ovoge. Ukoliko pritisnete Ctrl i S smjesta ćete sačuvati dokument na kojem trenutno radite. Ctrl + P je komanda za štampanje, a Ctrl + T za otvaranje novog taba u web browser-u. Možda će vam se ispočetka učiniti komplikovano, međutim nakon nekoliko ponavljanja zaboravićete na miš.

10 stvari internet korisnik 4

Zaštitite se od virusa

Korisnici Windowsa dobro znaju kakvi su problemi virusi i ostali štetni softveri sa interneta. Za početak je najbolje naučiti razliku između virusa, trojanaca i druge vrste napada. Dalje, instalirajte neki dobar antivirusni program kako biste zaštitili svoj računar. Antivirusni softveri postoje i za vaš pametni telefon, ali najbolji način da izbjegnete viruse je da budete pažljivi. To znači da ne otvarate linkove koji izgledaju sumnjivo, da ne instalirati programe iz nepouzdanih izvora, a ukoliko se pojavi obavještenje da je vaš računar zaražen, uvjerite se prvo da je riječ o antivirusu, a ne da vas to obavještava lažna web stranica.

Rješavanje problema sa Wi-Fi mrežom

Ruter, modem i ostale stvari koji se tiču mreže izgledaju veoma komplikovano, ali to ipak ne mora biti tako teško. Postoji nekoliko osnovnih koraka, a koji će riješiti većinu problema koje imate sa kućnom mrežom. Ruter treba imati idealno mjesto i otvoren prostor oko sebe, bez zidova i drugih prepreka, a najbolje bi bilo da se nalazi u sredini stana ili kuće, kako biste u svim dijelovima imali ravnomjeran signal. Takođe, ako imate komšije, njihovi ruteri mogu smetati vašem signalu. Bežični ruteri mogu raditi na nekoliko različitih kanala, a kako biste pronašli kanal sa najmanje interferencija, možete koristiti alatke kao što su Wi-Fi Stumbler ili Wi-Fi Analyzer. Korištenje WPA lozinke je obavezno, da vam se ne bi dogodilo da drugi koriste vašu internet vezu.

10 stvari internet korisnik 6

Omogućite baterijama da traju duže

Možete učiniti mnogo stvari kako bi baterija na vašem laptopu trajala duže. Vaš laptop već ima puno opcija koja se tiču napajanja i sa kojima se možete poigrati. Bateriju u potpunosti možete isprazniti jednom mjesečno, jer većina modernih baterija su tzv. “pametne baterije”, koje vam mogu pokazati koliko je vremena ostalo još prije nego što se isprazne. Većina proizvođača zbog toga savjetuje i “kalibriranje” baterije. Takođe, držite bateriju na hladnom mjestu, jer vrućina nije opasna samo za procesor, već i za bateriju.

Pristupite svom računaru sa bilo kojeg mjesta

Jedan od načina je korištenje servisa kao što je Dropbox, tako da su vaši folderi uvijek s vama. Takođe, uz jednostavnu aplikaciju možete se prijaviti na kućni računar sa drugog računara, te ga koristiti kao da ste kod kuće. Windows korisnicima su na raspolaganju mnoge opcije, a jedna od njih je Remote Desktop Connection, aplikacija koja se već nalazi u Windowsu. Ovo će vam pružiti visok nivo kontrole, a ne zahtijeva nikakvu dodatnu instalaciju. Takođe, Hamachi je jednostavan program uz pomoć kojeg ćete brzo kreirati virtualnu privatnu mrežu (VPN). Tu su i TeamViewer, UltraVNC, TightVNC… Kada je Mac u pitanju, na raspolaganju je iCloud, a možete koristiti i TimeViewer.

Održavajte vaš računar

Defragmentacija, čišćenje privremenih fajlova i ostalih stvari, postalo je naporno skoro kao i održavanje automobila. Srećom, tu su programi uz pomoć kojih je održavanje računara znatno olakšano. Jedna od najvažnijih stvari je da redovno instalirate sigurnosne zakrpe. Ovo će Windows održati sigurnim i stabilnim. Takođe, redovno čistite privremene fajlove i obrišite nepotrebne programe. Takođe, nemojte se previše igrati sa Registryjem računara.

10 stvari internet korisnik 8

Podijelite fajlove između dva računara

Ako nemate prenosnu memoriju, koristite neki od javno dostupnih servisa kao što je Dropbox. Za dijeljenje preko mreže direktno sa računara na računar, najprije u Windowsu trebate podesiti tu opciju. Otvorite Control Panel, zatim na Network and Internet, pa kliknite na opciju Network and Sharing Center. Kliknite na Change Advanced Sharing Settings i uvjerite se da su otkrivanje mreže, dijeljenje fajlova i štampača, te Public Folder Sharing uključeni. Zatim u istom prozoru isključite zaštitu šifrom, pa kliknite Use user accounts and passwords to connect to other computers. To je najlakši način za povezivanje sa drugim računarima. Ako dijelite fajlove preko Maca, uvjerite se da je Guest nalog uključen na Control Panel > User Accounts > Add or Remove User Accounts > Guest Account.

Lako pronađite svoj izgubljeni ili ukradeni uređaj

iPhone ima jednostavan sistem protiv krađe pod nazivom Find My iPhone, koji će vam pomoći da pratite izgubljeni telefon. Tu je i aplikacija Prey, uz pomoć koje možete pratiti bilo koji uređaj koji vam je ukraden, pa čak i fotografiju onoga ko ga koristi. Ako nemate kameru, CameraTrace usluga vam takođe može pomoći da ga pronađete. Ipak, jedan od prvih zadataka u takvim slučajevima je da osigurate da su svi vaši podaci na uređaju zaključani.

10 stvari internet korisnik 10

Čuvajte na sigurnom vaše lične informacije

Koristite jake šifre sa dužim kombinacijama brojeva, velikih i malih brojeva, uklonite lične podatke sa fotografija i iz drugih fajlova, i nikada se ne koristite otvorenim javnim Wi-Fi mrežama bez zaštite. Što potencijalni napadač ima više vaših ličnih podataka, to ih je lakše iskoristiti online. Ne koristite istu šifru za više servisa, te ih redovno mijenjajte. Pored toga, prilikom pretraživanja interneta koristite se HTTPS protokolom kad god je to moguće i kad god razmjenjujete svoje podatke sa nekim servisom na internetu. Kad završite sa korištenjem nekog servisam kao npr. Facebooka, nemoje samo zatvoriti prozor browsera, već se izlogujte. Takođe, budite sumnjičavi prema neobičnim mailovima, a posebno onim u kojima se od vas zahtijevaju lični podaci.