Written by

Ovo morate znati prije korištenja VPN-a na Androidu

moj android| Views: 178

android-vpn

Virtual Private Network (VPN) ili virtuelna privatna mreža, pogodna je onima koji su često u pokretu, a potrebni su im podaci koji se nalaze na računaru udaljenom od njih. 

VPN vam omogućava da svom serveru pristupite čak i iz drugog grada, ukoliko ste povezali pametni telefon sa računarom. Proces je prilično jednostavan, potrebno je da samo da se logujete na svoj nalog, a zatim pristupite informacijama koje su vam potrebne. Začkoljica u ovom procesu je ta da računar mora biti uključen u trenutku kada mu pristupate putem VPN-a.

Takođe, korisnici VPN-a na svojim Android uređajima nailaze na poteškoće. Prva od njih je ta što što Android ne koristi isti softver kao računar, pa su potrebna dodatna podešavanja. Kako bi prevazišli ovu prepreku, developeri su razvili posebne aplikacije, ali one nisu besplatne već se njihovo preuzimanje naplaćuje. Naravno, na tržištu se pojavilo i nekoliko besplatnih verzija, ali korisnici kažu da nemaju mnogo koristi od njih.

Jako su popularne i otvorene VPN mreže, ali se pokazalo da one nisu mnogo pouzdane. Kako biste ih koristili potrebno je da da preuzmete još jednu aplikaciju i preko nje pristupate serveru, što rade i svi ostali korisnici. Kako biste mogli da koristite ove mreže, vaš Android uređaj mora biti 4.0 ili viši. 

Možda vam se čini da je VPN namijenjen samo naprednim korisnicima, ali ovaj postupak uopšte nije komplikovan i vrijedan je truda. On znatno olakšava svakodnevnicu ljudima koji su stalno u pokretu i ne mogu nositi računar sa sobom. Takođe, stručnjaci ističi da VPN čuva vaše podatke i štiti privatnost.