Written by

Ovo nikako ne smijete raditi ukoliko vam je telefon upao u vodu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 251

Upao vam je telefon u vodu? Bez brige, sa nekoliko jednostavnih trikova moći ćete spasiti vaš mobilni uređaj.

Očigledno je da telefon treba prvo ukloniti iz vode što je brže moguće. Što duže ostaje tamo, više tekućine će ući kroz pukotine i otvore. Zatim, ukoliko se uređaj ugasio, nemojte ga uključivati ili ga stavljati na punjač. Potrudite se da ne pritišćete tipke i nikako nemojte koristiti fen za kosu kako biste ga osušili. Pomenuto ne samo da može omogućiti da voda dođe do drugih dijelova telefona, već toplota može prouzrokovati još više oštećenja.

Ono što je potrebno da uradite jeste da izvadite SIM i microSD kartice. Ako vaš telefon nema integrisanu bateriju, izvadite je, a ukoliko ima – potražite pomoć stručnjaka za njeno uklanjanje. Potom, ubrusima lagano „istapkajte“ telefon kako biste pokupili tekućinu na površini uređaja.

Ako je šteta od vode nešto veća, možete koristiti usisivač kako biste pokupili vodu koja se nalazi u pukotinama do kojih je teže doći. Važno je samo provjeriti da li su mali dijelovi, kao što su microSD kartica, SIM kartica i baterija, uklonjeni prije nego što pokušate navedeno.

Za sljedeći korak potrebno je nešto što svi imamo u kuhinji – riža. Ona ima sposobnost da upije tekućinu i upravo je iz tog razloga jedno od glavnih oružja u borbi protiv vode u pametnim uređajima. Dakle, „potopite“ telefon u rižu i ostavite ga nekoliko dana kako bi voda u potpunosti izašla. Nakon toga, ubacite izvađene kartice, bateriju i uključite telefon. Ako se uključi i radi uobičajno, trebalo bi da ga pažljivo pratite narednih nekoliko dana. Takođe, pustite neku muziku da biste provjerili zvučnike i uvjerili se da ekran osetljiv na dodir i dalje reaguje kako treba.

Kako biste spriječili bliske susrete vode i pametnog uređaja u budućnosti, predlažemo da nabavite vodootpornu futrolu, kao i da dodatno obratite pažnju na telefon kada vrijeme provodite u blizini vode.