Written by

Pametna invalidska kolica odobrio Stiven Hoking

m:ovo m:ono| Views: 107

intel

I dok se mi bavimo novim modelima telefona, virtuelnom stvarnošću, televizorima i gedžetima, neki pametniji ljudi se bave primjenom tehnologije za neke više ciljeve. Kompanija Intel je zajedno sa Stivenom Hokingom, napavila pametna invalidska kolica koja će osobama sa invaliditetom uveliko olakšati život.

Intel je krajem prošle godine, bez previše pompe svijetu predstavio novu verziju invalidskih kolica koja je odobrio i dobitnik brojnih nagrada, fizičar i genije, Stiven Hoking.

Koncept pametnih invalidskih kolica je osmislio tim inžinjera pripravnika iz Intela kroz poseban program kolaboracije, a namjera im je bila da strandardna invalidska kolica pretvore u cjelinu koju pokreću povezane mašine kojom upravljaju podaci.

Ova pametna invalidska kolica upijaju biometrijske podatke od korisnika kao i mehaničke informacije iz mašina koje kasnije analiziraju i na osnovu njih se kreću. Uz kolica dolazi i posebna aplikacija koja korisnicima omogućava korištenje mapa i procjenjuje dostupnost različitih lokacija.

Stiven Hoking je jednom izjavio kako ga medicina ne može izliječiti i da se zato oslanja na tehnologiju.

“Dozvoljava mi da se povezujem sa svijetom, pokreće me i pomoću nje razgovaram. Neophodna mi je za život”, rekao je Hoking u Intelovom videu kojim predstavljaju novi dizajn pametnih invalidskih kolica.

Hoking je na kraju dodao i da korisnici pomoću kolica mogu pratiti svoje zdravstveno stanje, stanje samih kolica kao i koliko su pristupačna mjesta koja misle posjetiti što će im uveliko olakšati i poboljšati kvalitet života.