Written by

Pametna kućna tehnologija koja vas nagrađuje za štednju struje

m:ovo m:ono| Views: 43

ohmconnect

Jedna od najvećih prednosti pametnih domova su uređaji koji štede struju, a samim tim i novac u vašem džepu. Startup kompanija „OhmConnect“ iz San Francisca je povezala smartfone i pametne kućne uređaje sa pametnim metrom i omogućila svojim korisnicima da na taj način uštede električnu energiju, ali da istovremeno i zarade.

Princip rada je veoma jednostavan; na vaš pametni telefon će stići poruka koja će vas upozoravati da smanjite potrošnju električne energije u vašem domu u vrijeme kada se ona previše koristi u okolini. Pored toga, saznaćete odakle električna energija stiže u vašu kuću i bićete obaviješteni o tome kada cijene struje porastu. Dobićete i vizualnu analizu korištenja struje u vašem domu, kao i savjete za ukupnu potrošnju električne energije.

Najbolja stvar je u tome što ćete osvajati bodove koje kasnije možete unovčiti. OhmConnect plaća od 50 do 150 dolara godišnje svojim korisnicima koji na ovaj način mogu uštedjeti na stotine kilovata. Priznaćete, isplati se štedjeti struju i osvajati bodove, zar ne?