36 emisija

Written by

Pametna majica i igrica za astronaute u svemiru

m:vijesti| Views: 136

magazin emsija

Nemate planova za subotu popodne i želite da čujete najnovije vijesti iz svijeta tehnologije i nauke? Uključite kanal Alternativne televizije tačno u 16.15 časova i pogledajte još jedno izdanje emisije m:magazin. U 37. po redu izdanju ove emisije donosimo vam priču o jednoj zaista neobičnoj ‘pametnoj’ majici, a saznaćete i koji će to roboti obilježiti 2015. godinu. Ukoliko imate prijedlog za neku temu koju biste voljeli da vidite u emisije, možete ga poslati na mail adresu magazin@mtel.ba.

Ovogodišnji CES sajam tehnologije koji se održava u Las Vegasu bio je u znaku nosive tehnologije i neobične senzorske majice kompanije OmSignals. Ova majica uz pomoć senzora koji su ugrađeni u tkaninu i posebnog uređaja za transmisiju prikuplja veoma precizne podatke o zdravlju osobe koja ju nosi. Tako ona prati širenje i sakupljanje grudnog koša, očitava balans disanja kao i učestalost udisaja i izdisaja. Osim toga, ova majica može praviti i EKG mjerenja i brojati kalorije i napravljene korake. Svi prikupljeni podaci mogu se očitati uz pomoć posebne aplikacije za smartfon, a majica je idealna za sve zaljubljenike u fitness.

Svake godine se na Institutu za Tehnologiju u Mumbaju održava sajam TechFest koji okuplja najbolje studente iz cijele Indije. Oni na sajmu predstavljaju svoje inovacije, a ove godine posebnu pažnju je privukla igricu za astronaute koju su osmislila dvojica dječaka. 12-godišnji Arman Šet i njegov 13-godišnji drug Ajaš Šah razvili su senzorsku verziju igrice “iks oks” koju su nazvali “XOXO” Ona se može istovremeno igrati i u svemiru i na Zemlji, a dječaci su došla na ideju da kreiraju igricu nakon razgovora sa porodicama astronauta koji se nalaze na misijama u svemiru.

Svijet robotike napreduje velikom brzinom, a u 2014. godini broj modela robota povećao se za čak 25%. Kompanije se međusobno takmiče u tome ko će stvoriti bolji model, a veoma su popularne različite verzije robota batlera koji mogu u velikoj mjeri pomagati u domaćinstvu. Jedan od njih je robot Sopo kompanije Ophobotics koji programiran pomoću grafičkog korisničkog sučelja, što znači da ga je moguće prilagoditi i programirati u skladu sa potrebama. Među humanoidnim robotima posebno se izdvaja Nao koji može da komunicira i da se smije. Ovaj simpatični robot pravi je model za interakciju budući da posjeduje glas, zvuk, osmjeh i emocije, a može čak i da čita emocije.

Pridružite se i ove sedmice Jeleni Babić i Brankici Stojanović koje će vas provesti kroz zabavni i zanimljivi svijet tehnologije.