Written by

Pametna sjedišta za ugodnije letove

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 113

Koliko puta ste umorni i sa bolovima u leđima izašli iz aviona? Nije vam odgovarala pozicija ili udobnost sjedišta? Onda će vas obradovati činjenica da naučnici uveliko rade na pametnim rješenjima koja bi trebalo da otklone sve probleme i učine vas odmornim i energičnim nakon nekoliko sati leta.

Koncept Move seat ideja je londonskog Layer-a koji ovo rješenje priprema za avio-kompaniju Airbus, a prema urađenom prototipu sjedišta bi trebalo da budu izrađena od poliestera. A glavni cilj je da se putnicima u ekonomskoj klasi omogući inovativno iskustvo putovanja.

Do sada je za većinu avionskih kompanija bilo važno stvaranje što više prostora u letjelici, a to je često išlo na štetu putnika i njihove udobnosti tokom leta. Koncept Airbus Move seat-a jedan je od zanimljivijih patenata u proteklih nekoliko godina, naročito što se okreće putnicima ekonomske, a ne biznis klase.

Ova sjedišta neće nužno stvoriti više prostora, ali će raspoloživi učiniti mnogo ugodnijim za boravak u avionu. Prema prototipu, njihov aluminijumski okvir biće obložen “pametnim tekstilom”, izrađenim od prozračnog materijala. Niz senzora koji su direktno povezani sa aplikacijom za pametne telefone istovremeno bi pratili temperaturu, napetost, pritisak i kretanja putnika. Postoji još nekoliko mogućnosti za korištenje koji uključuju masažu, ali i posebne režime za vrijeme ručka i spavanja. Move seat bi, posmatrajući predstavljeni prototip, trebalo da ima i rotirajući sto sa pametnim ekranom za dodatnu zabavu tokom leta.

Za pokretanje ove ideje bilo je potrebno 18 mjeseci, a pametna sjedišta za sada ostaju u fazi prototipa. Sigurni smo da bi ovakvo rješenje povećalo udobnost, osiguralo veći broj putnika avio-kompanijama i, na kraju, podiglo standarde u vazdušnom prevozu.