Written by

Pametna školska torba olakšava učenje

m:tel IPTV| Views: 234

magazin-19

Posljednje januarsko izdanje TV emisije m:agazin vas i ove subote, 27.1. vodi u novu naučno tehnološku avanturu. Devetnaesta epizoda, sa početkom u 14.30 časova, na programu Radio Televizije Republike Srpske, govori o inovacijama u oblasti zdravlja i fitnesa, najnovijim modelima laptopa i telefona, ali i inovativnim konceptima budućnosti.

Thato Kgatlhanye je djevojka iz Južnoafričke Republike koja je jako mlada pokazala veliki talenat za preduzetništvo a u cilju pronalaženja rješenja za one koji imaju problem sa snabdjevanjem električnom energijom. Svjesna da mnoga djeca nemaju pristup izvoru svjetlosti kada dan završi i u večernjim časovima nisu u mogućnosti pripremati se za školu, Thato je osmislila koncept „Školska torba sa višom svrhom“. Riječ je o jednostavnom ali briljantno efikasnom ruksaku za školu sa solarnim napajanjem, napravljenim od recikliranih plastičnih vrećica. Prilikom odlaska u školu, solarni panel se puni, a kada đak dođe kući torba postaje lampa uz pomoć koje je učenje lakše. Ova ekološki osviještena ideja je od velikog značaja, naročito u Južnoafričkoj Republici gdje više od 11 miliona školaraca pješači do škole svakog dana, a mnogi od njih nemaju pristup električnoj energiji. Projekat je pored brojnih pohvala, prepoznao i Bil Gejts i ocijenio ga veoma značajanim.

Nakon pametne školske torbe slijedi priča o pametnom sportskom satu F5. Ovaj sat ima senzore za mjerenje otkucaja srca, termometar na zglobu ruke, mjerenje nadmorske visine, pređenih koraka, sati spavanja, sjedenja, GPS, a uz to je i vodootporan te ima senzor za otisak prsta. Osmišljen je tako da pohranjuje različite podatke bilo kojom aktivnosti da se bavite. Ako slobodno vrijeme provodite u prirodi ili nekoj sportskoj aktivnosti važno vam je da u svakom trenutku imate uvid u broj otkucaja srca, mjerenje koraka ili pritisak, a ako tome dodamo činjenicu da pomoću ovog sata možete primate poruke sa aplikacija poput WeChata, SMS-a, sigurno ćete poželjeti da ga posjedujete. Cijena od 50 dolara za ovakav sat je samo još jedna u nizu pogodnosti koje on ima.

Era pametnih uređaja je već odavno počela, a vi donesite pametnu odluku te svojih pola sata provedite uz novo izdanje m:agazina gdje vas čeka niz interesantnih tema iz svijeta tehnologije. Ukoliko propustite subotnju premijeru, reprizu možete pogledati u subotu u 1.10 časova iza ponoći i u utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.