Written by

Pametni kućni senzori za pomoć starijima

m:ovo m:ono| Views: 49

senzori

U većini slučajeva nove tehnološke spravice su uglavnom namjenjene nešto mlađoj populaciji, ali u posljednje vrijeme sve je više uređaja koji starijim ljudima mogu obezbijediti željenu nezavisnost, a najbližoj rodbini donijeti svojevrstan oblik bezbrižnosti.

Krajem prošle godine predstavljeni su pametni kućni senzori koji starijim ljudima, obolelim od Alchajmerove bolesti obezbjeđuju sigurnost ukoliko žive sami, a porodici jednu vrstu olakšanja.

Radi se o senzorima koji su postavljeni po cijeloj kući starije osobe, a povezani su sa mobilnim telefonima njihovih najbližih (djece ili staratelja). Senzori se obično postavljaju na ulazna vrata, na ključeve, u kuhinju i spavaću sobu, a pomoću njih rodbina dobija informacije kada se straija osoba probudila, koliko je i šta jela i da li je napuštala kuću u određenom vremenskom periodu. Postoji čak i senzor koji se stavlja u kupatilo i alarmira u slučaju poplave.

Stručnjaci kažu da su ovakvi pametni senzori veoma korisni kod ljudi koji pate od demencije ili Alchajmerove bolesti, a koji nemaju stalnu pomoć i žive sami.

Jedan od trenutno najboljih ovakvih sistema se zove SmartThings, a povezuje senzore i pametne uređaje u bežični čvor. Sistem se može prilagođavati potrebama i načinu života korisnika, povezivati se sa uređajima i nadzornim kamerama. Stručnjaci kažu da je tehnologija za starije još u povoju, ali da bi za nekih pet godina mogla postati industrija vrijedna i preko 20 milijardi dolara.

Pored ovih sistema postoje i pametni komadi namješataja, toaleti i kutije za tablete sa posebnim senzorima namjenjnih baš starijoj populaciji, koji upozoravaju kad je vrijeme da uzmu lijekove i prate njihove vitalne znakove. Nosivi uređaji poput mjerača pritiska, monitora za praćenje nivoa glukoze i ostali se već neko vrijeme koriste i nisu nikakva novost.

Na samom kraju važno je napomenuti da tehnologija ipak ne može u potpunosti zamijeniti pomoć najbližih članova porodice koja je straijim ljudima zaista neophodna, ali da može olakšati i jednima i drugima to je sigurno.