Written by

Pametni prsten Ring – prečica do budućnosti

m:ovo m:ono| Views: 171

Ring

Jeste li čuli za pametni prsten, jednostavno nazvan Ring? Ovaj zanimljivi uređaj finansiran je uz pomoć Kickstarter kampanje, a planirano je da krene u pohod na tržište tokom ove godine.

Kreativni tim kompanije Logbar na čelu sa Takuro Jošidom kreirao je ovaj jednostavni nosivi uređaj koji omogućava kontrolisanje kućanskih aparata uz pomoć jednostavnih pokreta rukom.

Tako možete upaliti ili ugasiti svijetlo ako pucnete prstima, a uz pomoć posebnog softvera na smartfonu možete sami kreirati gestove pomoću kojih kasnije kontrolišete kućne gedžete. To može, na primjer, biti jednostavan kružni pokret, oblik trougla ili kvadrata. Isto tako, pomoću pametnog prstena Ring možete promijeniti pjesmu na svom smartfonu, pojačati ton dok slušate muziku ili napraviti fotografiju.

Kickstarter kampanju za finansiranje pametnog prstena Ring obilježili su mnogi problemi. Proizvodnja je nekoliko puta odgađana, a tim je dugo vremena pokušavao da smanji dimenzije prstena.

Ring 01

I pored mnogih problema na koje je naišao i prije nego što se pojavio na tržištu, pametni prsten je veoma atraktivan nosivi uređaj. On svakako nije savršen, ali ostavljen je prostor za poboljšanja u budućnosti.

Nosivi uređaji još uvijek nisu ispunili estetska očekivanja kupaca i zamjera im se da su preglomazni. Pametni sat kompanije Apple kao i MICA sat kompanije Intel napravili su do sada najvažnije pomake po pitanju samog izgleda uređaja, ali svi kritičari se slažu da je The Ring, pametni prsten iza kojeg stoji kompanija Logbar, prvi uređaj ove vrste na tržištu koji zaista dobro izgleda.

Osim što dobro izgleda, on je i veoma funkcionalan. Korisnicima je potrebno vremena da se naviknu na upravljanje ovim uređajem, a proces učenja sličan je navikavanju na novu tastaturu. Proces učenja veoma je brz tako da korisnici nakon toga mogu praviti veoma precizne pokrete za kontrolisanje kućnih gedžeta.

Ring je trenutno dostupan po cijeni od 269 dolara, a uskoro će na tržište izaći i posebno Ring Hub kućište koje se može konektovati sa kućnim uređajima, kao što su, recimo, svjetla, a putem WiFi-ja. Ring Hub će biti dostupan od marta po cijeni od 70 dolara.