Written by

Pametni skuter Gogoro stiže u julu!

m:ovo m:ono| Views: 85

gogoro

Gogoro je prvi pametni skuter koji je do sad bio dio pilot programa, a prema zvaničnim najavama suosnivača kompanije koja ga je napravila Horaca Lukea na tržište će stići već 25. 7, a od sutra se počinju primati narudžbe. Prve informacije o cijeni kažu da će Gogoro koštati 4,100 američkih dolara.

Početkom ove godine je objavljena priča o prvom pametnom skuteru koji će raditi na zamjenjive baterije, ali niko nije očekivao da će njegovo puštanje u prodaju nastupiti za svega pola godine. Ovaj skuter je namijenjen ljudima koji žive u velikim gradovima, gdje gužva u saobraćaju i zagađenje koje donosi predstavlja veliki problem.

Gogoro radi na baterije koje možete zamijeniti na licu mjesta umjesto da čekate da se napune, a zamjena će vam oduzet svega šest sekundi, krajnje je jednostavna i praktična. Kompanija sa Tajvana ima u planu da u svim gradovima širom svijeta gdje se Gogoro bude koristio postavi i GoStation aparate, na kojima ćete moći dobiti novu bateriju bez da čekate da se ona koja je u motoru napuni, čime ne gubite na vremenu.

gogoro2

Horace Luke je na predstavljanju ovog pametnog skutera u januaru ove godine izjavio kako su svi svjetski veliki gradov prenaseljeni, a zagađenost vazduha raste iz dana i da je iz tog razloga jako bitno da sačuvamo postojeću energetsku infrastrukturu i obnovimo način razmišljanja da bismo donijeli promjene koje će poboljšati život budućim, urbanim generacijama.

Sam dizajn skutera je osmišljen tako da poboljša efikasnost i upravljanje ovim vozilom, a motor je napravljen od posebnih materijala koji ostaje hladniji od svih ostalih vozila ovakve vrste što spriječava gubitak energije. Samo kućište je izrađeno od aluminijuma koji je ujedno lagan i veoma izdržljiv, a na upravljaču se nalaze senzori koji skupljaju sve informacije o načinu vožnje i lokaciji.

Uz motor stiže i odgovarajuća aplikacija na kojoj su prikazani svi podaci o vožnji kao i vrijeme trajanja baterije. Mi se iskreno veselimo Gogoru i mislimo da bi ga bilo lijepo vidjeti na ulicama našeg grada.