Written by

Pet hobija koji razvijaju mozak

m:ovo m:ono| Views: 50

ku-xlarge

Proučavanje enciklopedija i cjelodnevna predavanja vjerovatno će nas učiniti pametnijim, ali te aktivnosti nisu toliko uzbudljive za većinu ljudi. Srećom, postoji mnogo više uzbudljivih hobija koji vam mogu pomoći da povećate svoje kognitivne sposobnosti. Dobra vijest je i da većinu možete uraditi sa svog kauča.

  1. Vježbajte redovno

Svi znamo da je vježba dobra za zdravlje, ali da li ste znali da vas redovno vježbanje može učiniti pametnijim? Naime, vježba će poboljšati vašu memoriju, a tokom vježbe luči se protein koji je zaslužan za dugoročno pamćenje.

  1. Svirajte neki instrument

U malo stvari se uživa kao što je to učenje da svirate neki instrument, ali tu se krije mnogo više od muzike. Ono povećava kognitivne vještine i akademska dostignuća, tako što povećava neke izvršne funkcije. Djeca koja su rano naučila da sviraju, obično se mnogo jasnije izražavaju, a takođe brže procesuiraju stvari.

  1. Igranje video igara

Video igre imaju lošu reputaciju, ali nisu sve loše. Zapravo, neke od njih vam zaista treniraju mozak. One razvijaju tzv. radnu memoriju, odnosno sistem za čuvanje i procesuiranje novih i već usvojenih informacija. Takođe, poboljšavaće vam navigaciju u prostoru, strategiju planiranja i motoričke performanse. Trideset minuta igranja na dan značajno će povećati vašu sivu masu.

  1. Učenje novog jezika

Učenje jezika nije korisno samo za putovanja, već takođe možete usporiti starenje mozga i imati pozitivni uticaj na učenje u kasnom dobu. Govorenje više jezika pojačava izvršnu funkciju mozga, što znači da se mentalni zadaci izvršavaju brže.

  1. Čitanje

Čitanje na dnevnoj bazi prouzrokuje značajno povećanje u konekciji sa lijevom temporalnim korteksom mozga, oblašću koja je zadužena za recepciju jezika. Takođe, čitanje o nekim procesima se održava tokom stvarne akcije. Na primjer, ukoliko čitate o vožnji, proizvešćete jednake neuralne veze kao kada zaista vozite.