slanje e maila

Written by

Pet mitova o slanju e-maila na koje odmah morate zaboraviti

m:ovo m:ono| Views: 137

slanje e maila

Većina nas provede najmanje četvrtinu svakog radnog dana u slanju i primanju e-mail poruka. Umjesto da se borimo da sve postignemo, potrebno je da pronađemo efikasniji način za pregledanje e-mail poruka koje nam neće oduzimati toliko vremena.

Matthew Bellows, generalni direktor kompanije koja proizvodi softver za praćenje e-mail poruka “Yesware”, kaže da je e-mail moćno sredstvo, koje nikada neće u potpunosti izaći iz mode.

U ovoj kompaniji su uporedili 500.000 mailova, kako bi testirali tačnost pet najpoznatijih mitova o slanju mail-a.

  1. Najbolji dan u sedmici za slanje e-mail poruke je ponedjeljak ili utorak

Stvarnost je da ne postoji idealan dan za slanje e-mail poruke. Na oko 90 procenata mail-ova odgovor stiže u toku istog dana kada su poslani. Stvari su nešto drugačije tokom vikenda, kada je još veći postotak odgovorenih i poslanih mail-ova. Bellows savjetuje slanje elektronske pošte tokom subote ili nedjelje, kada je promet elektronske pošte manji nego tokom radnih dana.

  1. Najbolje doba za slanje e-maila je rano ujutro

Ovaj mit je samo djelimično istinit. Ukoliko želite brz odgovor, najbolje je da pošaljete e-mail između 6 i 7 ujutro. Većina mailova šalje se između 9 i 13 časova, ali u tom periodu je zabilježen i najmanji broj odgovora.

  1. Naslov e-maila mora biti što kraći

Ovo je jedan od najvećih mitova, budući da dužina naslova e-mail-a nema nikakve veze s time hoće li vaš mail biti pročitan ili neće. Istraživanja su pokazala i da mailovi u čijim se naslovima nalaze riječi ‘koraci’, ‘kampanja’ i ‘sljedeće’ imaju najveću stopu odgovora.

  1. Dodavanje više primalaca poruke u polje “To” povećava šanse za odgovorom

Bellows kaže da su istraživanja pokazala kako najveće šanse za odgovor ima mail sa jednim primaocem u polju “To” i jednim u polju “CC”. Dodatni primalac u polju “CC” stavlja veći socijalni pritisak na osobu kojoj je mail namijenjen, tako da je veća vjerovatnoća da će ta osoba brže odgovoriti.

  1. Ako ne dobijete odgovor, sačekajte nekoliko dana

Na čak 90 procenata mail-ova odgovori se u roku od jednog dana od njegovog prijema. Ako ne dobijete odgovor, trebali biste poslati dodatni mail sljedeći dan, zato što je velika vjerovatnoća da inače nećete dobiti svoj odgovor.