Written by

Pet opcija koje treba podesiti na svom novom telefonu

mobilni svijet, u žiži| Views: 510

Kada kupite novi telefon, prije nego što počnete skidati omiljene aplikacije i widget-e trebalo bi da provjerite da li je vaš uređaj konfigurisan na pravi način.  Ove savjete ne morate primjeniti, jer će i bez njih vaš telefon najnormalnije raditi, ali ih svakako uzmite u obzir jer ako telefon konfigurišete na pravi način to će vam uštediti memoriju, ali i smanjiti potrošnju baterije, a sigurni smo da je to baš svima važno.

Automatsko osvjetljenje ekrana

Na novijim modelima telefona kao podrazumijevano obično je postavljeno automatsko osvjetljenje ekrana. To je opcija koja omogućava da se osvjetljenje ekrana prilagođava osvjetljenju u kom se nalazite. Ma koliko korisna bila ova opcija, nije vam potrebna, jer troši bateriju i u pojedinim situacijama vam jednostavno neće biti neophodna.

Nepotrebne aplikacije

Svaki mobilni telefon ima najmanje jednu aplikaciju koja je potpuno beskorisna i koju nikada nećete koristiti.  Takve aplikacije ne samo da zauzimaju prostor u memoriji vašeg telefona, već u većini slučajeva rade u pozadini što će usporiti rad vašeg uređaja. 

Animacije

Ako vaš telefon nema mnogo RAM-a onda treba da uradite apsolutno sve da poboljšate i ubrzate njegov rad. Razne animacije i widget-i usporavaju rad svakog telefona i trebalo bi da ih onemogućite ako vam nisu prijeko potrebne, a uglavnom nisu.  Isto tako, svi oni efekti i tranzicije koje vidite kada se prebacujete sa jedne aplikacije na drugu imaju samo kozmetičku funkciju, ali zato i te kako mogu usporiti rad vašeg telefona.

Vibracija i zvukovi

Ugasite sve nepotrebne zvukove i vibraciju. Na primjer, zvuk ili vibracija kada kucate poruku ili nešto drugo su u potpunosti nepotrebni, a u nekom trenutku vam mogu biti iritantni. Pored toga, baterija se puno više troši kada su ovi zvukovi uključeni.

Personalizacija za reklame

Google koristi privatne podatke korisnika da bi što bolje targetirali ciljne grupe za oglase. Ako prihvatate Google na vašem telefonu prihvatate i pravila igre i po tom pitanju ne možete uraditi puno toga.  Ono što možete jeste da prilagodite za koje aplikacije ćete koristi korisničke podatke, a za koje nećete. Da biste ovo uradili idite na Settings i pretražite Google meni. Kada nađete Ads moći ćete postaviti koje aplikacije mogu koristiti vaš ID, a koje ne.