Written by

Philips Hue pametne sijalice simuliraju izlazak sunca za najljepše buđenje

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 170

Vjerujete li da postoje prijatna buđenja prouzrokovana alarmom? Da, postoje, pod imenom Philips Hue.

Nova funkcija Google Assistant-a pomaže manje stresnom i spremnijem početku dana. Philips Hue, predstavljen na ovogodišnjem CES-u, se aktivira 30 minuta prije postavljene satnice buđenja tako što postepeno osvjetljava prostor u kojem spavate. Umjesto naglog odlaska iz zemlje snova, na koje smo navikli, pametne sijalice imaju efekat izlaska sunca koji stimuliše postepen izlazak iz REM faze sna.

Poslije dodavanja nove opcije Google Assistant-u inicijalna aktivacija se postiže naredbom: „Google uključi postepeno buđenje.“ i ona je svakim podešavanjem alarma uključena. Sličnu funkciju imaju Pixel 3 i Pixel Stand čiji Sunrise alarm mijenja jačinu svjetla ekrana i na korisnike ima isti efekat. Pixel, za razliku od Hue-a funkcioniše samo ako je prostorija u potpunosti tamna, u suprotnom efekat je neprimjetan.

Philips-u je jasno da za odmorna jutra puna poleta nije dovoljno samo ugodno buđenje već i odlazak na spavanje u pristojno vrijeme, pa je zato svojim korisnicima omogućio i  opciju zalazak sunca, odnosno odlazak svjetla iz sijalica koji počinje 30 minuta prije odlaska u krevet.

Simulacija prirodne pojave svitanja biće dostupna od marta, a na vama je da odlučite da li ćete pametnim sijalicama obogatiti enterijer vašeg doma ili ćete moć razbuđivanja ostaviti kafi.