Written by

Photon – povratak Mozille Firefox

m:ovo m:ono| Views: 365

mozilla

Mozilla Firefox besplatni je internet pregledač, a pogodnosti uključene u Firefox su otvaranje tabova, provjera gramatike, napredna pretraga, integrisani menadžer preuzimanja fajlova, te servis za pretraživanje u koji je uključen Google.

Kompanija “Mozilla” trenutno radi na novom korisničkom interfejsu (način na koji program komunicira sa korisnikom) za Firefox 57, a pod imenom Photon, koji bi trebao da bude predstavljen u novembru ove godine.

Najzanimljiviji dio ovih radnih skica interfejsa je dodavanje kockastih tabova koji će zamijeniti okrugle tabove, te opcija nova stranica za novi tab. Vidjećemo i novu rubriku za adresu koja je centrirana u meniju s tri tačkice.

U ovom meniju korisnici će moći pronaći opcije kao što su Copy URL, Email Link, Save to Pocket, Set a Reminder, Send to Device, Screenshot, Extension X, te opciju Share.

Nova stranica za novi tab uključuje stream aktivnosti koji se već neko vrijeme testira u sklopu programa Test Pilot. Opcija za skidanje slika u meniju s tri tačkice takođe je u stadijumu testiranja.

Redizajn predstavlja prvu grafičku prepravku programa još od 2014. godine, kada smo prvi put vidjeli sadašnji interfejs, a Firefox 57 je vjerovatno prvo izdanje pretraživača koji će podržavati samo ekstenzije Firefoxa.