Written by

Piratima prijeti i do deset godina zatvora

m:ovo m:ono| Views: 106

kodi-box-illegal-uk-797466

Prema novom zakonu, ilegalnim korisnicima filmskih sadržaja preko Kodija prijeti i do 10 godina zatvorske kazne.

Vijest o mogućem kažnjavanju korisnika dolazi nedugo nakon što je Amazon povukao Kodi uređaje, ali i ostale piratske servise, iz svoje internetske ponude.  Politika kompanije je da svi koji prodaju proizvode koji “promovišu, olakšavaju ili omogućavaju” ilegalan pristup podacima zaštićenih vlasničkih prava više to ne smiju činiti te su proizvodi povučeni.

Iako Amazon nikada nije javno odobrio prodaju piratskih programa poput Kodija, ipak su do sada učinili vrlo malo kako bi onemogućili prodaju istih na njihovoj online platformi.  Sada su najavili da povlače prodaju Kodija i svih sličnih uređaja.

Institucije tvrde da posjedovanje same opreme nije ilegalno, ali način na koji su korisnici koristili, ili su imali namjeru koristiti tu opremu je ilegalna radnja.  Takođe, vijest o novom zakonu došla je sedmicu dana nakon što su iz engleske fudbalske lige zatražili sudskim putem da se ugase pretraživači koji dozvoljavaju ilegalno prikazivanje fudbalskog sadržaja. Sud je taj zahtjev odobrio te su omogućili savezu da onemogući ilegalno gledanje utakmica.