Written by

Pitali smo zakone fizike gdje je najbolje da držite ruter

m:ovo m:ono| Views: 426

ruter

Sigurno ste primjetili da vam je Internet konekcija slabija u pojedinim prostorijama vašeg doma. Ne brinite, niste jedini. Za te promjene su krivi elektromagnetni talasi i čista fizika. Upravo zbog toga morate paziti gdje ćete staviti svoj ruter.

Grupa studenata na institutu “John Adams” se pozabavila ovim problemom i uz pomoć Maxwellovih jednačina uspjeli su da otkriju način za poboljšanje Wi – Fi prijema u stanu. Elektromagnetno zračenje koje izlazi iz antene na vašem ruteru izaziva mala struja koja oscilira na 2.4 GHz. Kada pustite da ta struja oscilira moći ćete mapirati stvarne lokacije i tako odrediti jačinu vašeg Wi – Fi signala. Pomjerajte ruter i vidjećete gdje vam je Internet konekcija slabija, a gdje jača. Wi – Fi signali lakše prolaze kroz slobodan prostor nego kroz zidove, tako da biste ruter trebali staviti u prostoriju gdje ćete koristiti Internet.

Ne morate biti odličan matematičar, niti fizičar da biste riješili problem slabe konekcije u svom stanu. Naime, postoji i aplikacija koja će vam u tome pomoći. To je WiFi Solver FDTD koji je dostupan ovdje.

Pomoću ove aplikacije možete napraviti trlocrt vašeg doma, odrediti lokaciju rutera i simulirati kako se šire elektromagnetni talasi. Kada sve to završite, udobno se smjestite u svoju omiljenu fotelju i bezbrižno surfajte Internetom.