Written by

Planina u najljepšoj biblioteci u Kini

m:tel IPTV| Views: 159

Ako vas zanima kako izgleda budućnost kad je u pitanju robotika ili možda želite vidjeti unutrašnjost najneobičnije biblioteke na svijetu, onda obavezno pogledajte 42. izdanje TV m:agazina. Druženje sa interesantnim temama ove emisije zakazujemo prve subote u julu, 7.7. na programu Radio Televizije Republike Srpske, sa početkom u 14.30 časova.

U Kini, u gradu Tianđin je nedavno otvorena biblioteka koja izgleda kao iz filma naučne fantastike. To nije obična biblioteka, riječ je o futuristički bijelom dizajnu prostora koji je u potpunosti sjajan i sferičan. Prostor od 33.700 kvadratnih metara privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta otkako je otvorena, prošle godine u oktobru. Atrijum u obliku oka je dizajniran kao urbana dnevna soba u kojoj posjetioci mogu da odmore. Oko je prepoznatljiva osobina ovog dizajna koje je vidljivo, kako iznutra tako i spolja, a tu je I  funkcionalni atrijum koji ima kapacitet za 110 ljudi. Zakrivljene konture okružuju auditorijum ispunjen policama za knjige, a u samoj biblioteci postoji i takozvana planina knjiga po kojoj se posjetioci mogu penjati. Iz biblioteke savjetuju da posjetioci koji nose visoke potpetice i koji su mlađi od 14 godina izbjegavaju planinu knjiga jer se obilazak bibiloteke može podvesti pod fizičku aktivnost nižeg intenziteta. Oni naglašavaju kako su imali namjeru razviti nove tipologije za sve njihove kulturne projekte, htjeli su napraviti mjesto koje inspiriše, odnosno  promoviše i slavi čitanje knjiga u današnjem tehnološkom svijetu. Za izgradnju ove biblioteke bilo je potrebno tri godine, od prvog nacrta pa do otvaranja i to usljed strogog roka koji im je postavljen. Fotografije ove biblioteke preplavile su društvene mreže pod heštegom „najljepša biblioteka u Kini“ a hiljade posjetilaca je pohrlilo da ovu nevjerovatnu građevinu vidi uživo.

Novo moderno doba donosi nam i nove oblike i metode prevoza. Električni skuteri su u posljednje vrijeme veoma popularni i nisu nikakvo svjetsko čudo, ali skuter Odžo je poseban iz više razloga.  Kalifornijska kompanija Odžo elektriks uspjela je u isti paket staviti sve ono što ljudi vole kod električnih skutera, a to su dobar obim, zabavna vožnja i pametne karakteristike i tako su dobili prevozno sredstvo koje osvaja na prvi pogled. Odžo može preći 40 kilometara samo s jednim punjenjem, a pomoću dodatnog akumulatora ovaj obim se može uduplati. Dostiže maksimalnu brzinu od oko 32 kilometra na sat što je sasvim dovoljno za laganu gradsku vožnju. On ima sistem oslanjanja na oba točka, a kruta aluminijumska struktura vožnju čini glatkom i veoma stabilnom. To znači da ni na prilično oštrim uglovima i krivinama nećete osjetiti nikakvu opasnost od eventualnog urušavanja. Na prednjem dijelu je smješten ekran koji je osjetljiv na dodir, a na kome se nalazi i kontrolna tabla. Ima mogućnost Bluetooth povezivanja za reprodukciju muzike kroz dva ugrađena zvučnika, ali i kabl ugrađen za napajanje koji se može priključiti u standardnu električnu utičnicu. Punjenje, potpuno prazne baterije traje oko pet sati, a koliko je ovaj skuter kvalitetan govori i činjenica da je Ford odlučio da ga licencira.

Ukoliko propustite omiljene magazinske minute u premijernom emitovanju, pogledajte reprizu na zvaničnom You tube kanalu – m:tel BiH ili u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova na programu Radio Televizije Republike Srpske.