Written by

Playdate – neobična igračka konzola koja će oduševiti gejmere

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 274

Panic je otkrio jednu od najzanimljivijih ručnih konzola koje smo videli u posljednjih nekoliko godina, a njeno ime je Playdate. Izgleda poput mješavine Game Boy-a i iPod Nano-a, a korisnicima će ponuditi mobilni pristup jedinstvenim igrama koje koriste joystick za kretanje. 

Za razliku od novijih modela Game Boy-a i drugih handheld igračkih konzola, Playdate ima 2,7-inčni monohromatski ekran. Što znači da će svaka igra imati retro stil i biti u potpunosti crno-bijela.

Iz kompanije su naveli da će prva Playdate serija imati oko deset igara koje čiji se naslovi čuvaju u tajnosti, a nove avanture će se vlasnicima konzola predstavljati jednom sedmično.

Osim Crankin-a, koji se koristi da bi se javnosti predstavila konzola i njen mehanizam, više nijedan naslov neće izaći u javnost. Sve ostalo je dio zabave rezervisan za vlasnike konzola koji će svakih sedam dana dobiti novu poslasticu.

Na ovom projektu Panic-a angažovani su brojni indie programeri za igre, uključujući poznate Shaun Inman, Keita Takahashi, Zach Gage i Bennett Foddi.

Budućnost Playdate igara i detaljne informacije o njihovom funkcionisanju ostaju neizvjesni još neko vrijeme. Skoro sasvim sigurno je da će konzola biti dostupna za pre-order kasnije ove godine, a dostave korisnicima se očekuju početkom naredne godine, ako se sve bude odvijalo prema planu kompanije.