playstation-5

Written by

PlayStation5 – igračka konzola bez konkurencije

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 110

Gejmeri s nestrpljenjem iščekuju nove informacije o narednoj generaciji PlayStation igračke konzole. Iako ne postoje zvanični podaci kada bi jedna od najpopularnijih igračkih konzola mogla biti lansirana, i do sada objavljene, nezvanične informacije su veoma interesantne.

Nedavno su se pojavile i prve skice, tačnije mogući dizajn budućeg PlayStation5. Iako je u domenu nagađanja, brojni stručnjaci koji prate ovu temu tvrde kako bi Sony mogao ići upravo u ovom smjeru.

Ono što za sada znamo jeste da će AMD-ova tehnologija pokretati PlayStation5, uz osmojezgreni procesor treće generacije na novoj 7 nm Zen 2 arhitekturi. Za grafiku će, bar kako stvari sada stoje, biti zadužena nova Navi grafika. Još jedno od Sony-jevih obećanja jeste i to da će nova konzola imati podršku za 8K rezoluciju i frame rate-ove do 120 Hz.

Prema nezvaničnim informacijama, brzina grafičkog procesora PlayStationa5 trebalo bi da ide sve do 2 GHz što bi bio ekvivalent brzini od 9.2 teraflopsa, odnosno gotovo jednako onome što pruža GeForce RTX2080 grafička kartica.

Svakako je važno prisjetiti se i nedavne izjave čelnog čovjeka PlayStation konzole, Marka Sernija, koji je poručio kako nova platforma neće biti jednostavna nadogradnja prethodne. S obzirom na ove, za sada nezvanične informacije, ljubitelji PlayStation-a mogli bi doživjeti potpuno novo igračko iskustvo. Ali, to ćemo svakako znati kada Sony odluči podijeliti više informacija sa ljubiteljima ove konzole.