Written by

Podrška projektu njegovanja jezika

prijateljstva| Views: 194

DSC00654 (Small)

Povodom jubileja – 80 godina osnivanja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske (NUB RS), 26. aprila 2016. godine održana je Svečana akademija, ali i otvorena izložba u okviru projekta „Njegujmo srpski jezik“, čiji pokrovitelj je i kompanija m:tel. Kampanja će trajati do kraja godine, a planirano je da obiđe sedam gradova RS.

Ovoj svečanosti u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke RS su prisustvovale visoke zvanice iz kulturnog i političkog života BiH i Srbije, a direktorka NUB RS Ljilja Petrović Zečić istakla je da je na upravo ovaj dan prije osam decenija osnovana ova, jedna od najznačajnijih kulturnih institucija kod nas, te da će kampanja “Njegujmo srpski jezik” obilježiti jubilej ustanove na čijem je čelu. Cilj kampanje je da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svijesti o značaju njegovanja ispravnog pisanja i govorenja i na taj način unaprijedi opšta pismenost.

Narodna i univerzitetska biblioteka RS vrši nacionalnu, univerzitetsku i gradsku funkciju, a raspolaže fondom od preko 70.000 publikacija.