Written by

Pogledajte kako izgleda 3D prikaz naše galaksije

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 159

Posmatrate li Mliječnu stazu iz daljine, izgledaće vam sasvim normalno. Međutim, najnovija 3D karta otkrila nam je da je naša galaksija iskrivljena zahvaljujući njenim zvijezdama.

U najnovijem istrživanju, naučnici su mapirali 1.339 velikh, pulsirajućih zvijezda te sastavili 3D kartu Mliječne staze. Tada su došli do zaključka da se naš galaktički disk iskrivljuje, odnosno da se krajevi izvrću što su zvijede udaljenije od centra. Mliječna staza je, kao i susjedna Andromeda, spiralna galaksija. Međutim, kod Andromede su spirale obično ravne i lako vidljive kroz teleskop.

Pri kreiranju 3D karte, naučnici su ucrtavali Cefeide, zvijezde koje se koriste za procjenu udaljenosti. Riječ je o mladim zvijezdama čija je masa od četiri do dvadeset puta veća od mase našeg Sunca i koje su sto hiljada puta sjajnije od njega. S obzirom na njihovu masu i sjaj, one brzo sagorijevaju svoje gorivo i umiru već nakon nekoliko miliona godina, što je zapravo kratak životni vijek za neku zvijezdu.

Odrediti izgled centra naše galaksije dok ju promatramo iznutra, slično je pokušaju pronalaženja centra šume dok u njoj stojimo. Iz Kineske akademije nauka u Pekingu saopštili su da s velike udaljenosti Mliječna staza izgleda kao tanak rotirajući disk pun zvijezda koji napravi krug oko svog centra, jednom u svakih nekoliko stotina miliona godina. Ipak, ako se približite možete uočiti iskrivljenja na krakovima. Istraživači su zaključili da snažna rotacijska sila unutrašnjeg dijela uzrokuje krivljenje vanjskog dijela diska, a sve to u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Nature Astronomy.