Written by

Posvetite se sebi ili kako provesti jedan praznični vikend

prijateljstva| Views: 261

ljiljana-sipragic

Umora na pretek, zima i praznici polako dolaze, vani je veoma hladno, a sve to zajedno znači da su vikendi idealno vrijeme da se posvetite sebi i da zaboravite na sve ostalo.

I sama muku mučim sa tim, ako ćete iskreno. Obaveze se uglavnom redaju jedna za drugom, a umor se toliko nagomilao da nikakav zimski san ne može da ga poništi. Nažalost, i slobodnog vremena imam veoma malo, tako da svaki trenutak koristim da pobjegnem u „svoj svijet“ – provodim vrijeme u kućnoj atmosferi posvećena sebi i svojim malim ritualima. A nema boljeg vremena za to od zimskog i prazničnog, priznaćete.

Zbog toga i vama savjetujem isto u nadi da ćete, svjesni toga koliko ste bitni sami sebi, izdvojiti vrijeme za relaksaciju, odmaranje i posvećenost aktivnostima i trenucima koji vas usrećuju. I zato u nastavku pišem neke prijedloge kako da provedete jedan od narednih zimskih vikenda, prijedloge koji spadaju u red meni najdražih.

Pročitaj knjigu, ali ne bilo kakvu.

laguna-lovily-knjiga-o-groblju-nil-gejmen

Mislim da je ovaj prijedlog nešto šta ste očekivali, s obzirom da knjige imaju čitavu kategoriju ovdje na blogu. Za mene je čitanje jedna od omiljenih aktivnosti u slobodno vrijeme (koje, nažalost, skoro i da ne postoji u posljednjih nekoliko mjeseci). I to će uvijek biti prva stavka na listi „čim završim sve poslove“. Ušuškanost u krevetu dok je vani minus, sa šoljom čaja, kafe ili tople čokolade, nekom grickalicom i dobrom knjigom ne može se mjeriti ni sa čim drugim. Vjerujem da mnogi to već znate. Moj konkretan prijedlog za neki od narednih vikenda je „Knjiga o groblju“ Nila Gejmena – jedno od najdražih djela pročitanih u prethodnih godinu dana. Zašto baš ova, pitate se? Jer je u pitanju bajka, a upravo to je najbolji lijek za umore, kako fizičke, tako i one u glavi koji su često mnogo teži. Nestvarnost i maštovitost bajki čini da se ne zamarate i da se u potpunosti prepustite nekom skroz drugom svijetu, da odlutate od obaveza i misli, da postanete neko nestvarno biće koje učestvuje u svim akcijama glavnih junaka. Zato Gejmen, jer je on jedan od najboljih u ovoj sferi. I zato „Knjiga o groblju“. Uživaćete. Sigurno!

Pogledaj seriju koja dugo čeka na listi.

lovily-mtel-pickbox

Još jedan užitak i guilty pleasure je gledanje filmova i serija. Ne znam za vas, ali meni je provođenje vremena ispred TV-a uvijek bilo asocijacija za gubljenje vremena, ali opet toliko uživam u nekoj dobroj seriji da svaki argument gubi na jačini. Vjerovatno ste i sami primijetili da su u posljednje vrijeme serije dostigle nevjerovatan razvoj i da su češće tema nekih preporuka i hvaljenja nego filmovi. Uzmimo za primjer meni najdraže „Narcos“ i „True Detective“ – to je potpuno druga dimenzija u svijetu stvaralaštva serija. Zato sada nikakvi izgovori ne treba da staju na put nekoj od serija koje su hvaljene i stoje na listi gledanja već dugo. U mom slučaju na red napokon dolazi „Sherlock“ kog sam davno počela gledati, pa nikad nastavila i završila, a opšte je poznato da obožavam krimiće. Srećom, dostupan je na m:tel-ovom Pickbox-u pa u svakom trenutku mogu da ga pogledam, jer sam veoma lijena i zahtijevna – gubljenje vremena na online gledanje sa milion reklama i lošim rezolucijama nikako ne dolazi u obzir.

Pronađite inspiraciju.

lovily-blog-ljiljana-sipragic

Ako vas ubija zimska monotonija, ako ste umorni od svakodnevice, ako vam nedostaje malo čarolije i ideja – nema boljeg mjesta za inspiraciju od interneta. Toliko toga nam je na dohvat ruke, a mi to i dalje ne iskorištavamo dovoljno. Tumblr će zauvijek biti idealna lokacija za inspiraciju – barem onu oko mode, uređenja kuće i sličnih momenata, ali osim toga, u nastavku vam izdvajam selekciju nekih sadržaja koji su mene oduševili, zapanjili, inspirisali i naučili nečemu. Svaki vrijedi odvojenog vremena.

Kako to misliš ništa ne pišeš?

lovily-blog

I za kraj – pisanje. Pisanje nema nikakve veze sa talentom i zanimanjem. Garantujem. Pisanje može da pomogne u rasterećivanju, snalaženju, organizovanju i mnogo čemu drugom. Ukoliko vam se desi da vas nešto muči, da ne možete zaspati zbog toga, ustanite iz kreveta, uzmite papir i olovku i samo pišite sve te mislim koje vam se vrzmaju po glavi. Ne pišete sastav, ne čitajte ništa, ne obazirite se na red riječi i pravila. Samo pišite. Nakon toga ćete sigurno lakše zaspati, jer ćete sve to šta vam se nagomilalo u glavi izbaciti iz sebe. A papir odmah možete smjestiti u kantu za smeće, ako vam je lakše. Zato je i moj posljednji prijedlog da pišete. Pronađite neki skroz lijep rokovnik i ne brinite za red i urednost. Jednom sjedite i ispišite stvari koje vas čine srećnim. Ili ako se osjećate beskorisno, popišite sve šta ste do sada uradili i postigli. Ili pišite o tome kako se osjećate. A možete, kao ja, dokumentovati neke srećne momente. Datum, fotografija (jedna od stotinu iz serije) i nekoliko rečenica koje opisuju taj srećni događaj ili trenutak – i uspomena će zauvijek biti zabilježena, tu na dohvat ruke kada budete neraspoloženi. Dakle, rokovnik i olovku u ruke, internete pogasite, upalite neku lijepu opuštajuću muziku (moj prijedlog je uvijek Ibrahim Maalouf) i piskarajte.

Nadam se da su vam moji prijedlozi bili barem malo od koristi, da su vas motivisali i natjerali da učinite nešto i sami od svega ovoga. I da, obavezno mi pišite svoje prijedloga – šta radite u trenucima opuštanja i šta vas inspirište? Širite dalje lijepe stvari.

 

Do naredne priče, 

vaša L.

Ljiljanin blog pratite na adresi Lovily.net.