Written by

Potvrđeno: Huawei radi na sopstvenom operativnom sistemu

iza ugla, mobilni svijet| Views: 127

Kompanija Huawei razvila je sopstveni operativni sistem i spremna je za lansiranje, dođe li do zabrane izvoza američkih proizvoda i usluga, poput Android i Windows sistema. Ovaj kineski tehnološki div počeo je još 2012. godine raditi na zamjeni za Android, a sada je definitivno poznato da je „plan B“ spreman.

Prema pisanju brojnih kineskih IT medija, kompanija planira nastaviti s korištenjem Google i Microsoft operativnih sistema, dok eventualo ne bude primorana usljed potencijalnih problema sa licenciranjem i upotrebom bilo kojeg od ovih operativnih sistema. 

Sudeći prema dosadašnjem iskustvu kompanije, lansiranje sopstvenog operativnog sistema ne bi trebalo da bude problem. Huawei je već napravio korak ka osamostaljivanju i umjesto Wear Google OS-a za pametne satove, za Huawei Watch GT odabrao je sopstveni OS Lite. Dodatno, kroz Huawei Health aplikaciju vidljivo je kako je ovaj operativni sistem kompatibilniji sa iOS uređajima, nego što je sa Wear OS ikada bio.

Direktor mobilnog poslovanja kompanije Huawei, Yu Chengdong, na nedavno održanoj Huawei HILINK Eco-Conference u Šangaju rekao je da, dokle god Kina prodaje tri mobilna telefona, jedan od njih će definitivno biti iz Huawei porodice. S obzirom da kompanija ima veliki tržišni udio, jedan od novih ciljeva jeste dostići do najviše 260 miliona uređaja ove godine, te tako postati svjetski broj jedan u proizvodnji pametnih uređaja.

Bez obzira na eventualne probleme, Huawei će ih očito vrlo lako prevazići. Alternativa je već spremna i ukoliko se ispostavi nužnom, mogla bi biti vrlo dobro primljena kod korisnika.