sigurnost na facebooku

Written by

Povećajte sigurnosti vašeg Facebook profila u par lakih koraka

kako? lako!| Views: 59

sigurnost na facebooku

Zamislite da se probudite ujutro i shvatite da ne možete da prijavite na svoj Facebook nalog. Dok se pitate šta bi mogao biti razlog ovog problem, prijatelj vas zove da provjerite da li ste u redu, jer vidi vaš čudan Facebook status. U ovakvim vremenima, možete li tvrditi da vaš nalog dovoljno bezbjedan? Da vam se ovo ne bi desilo, evo i kako da zaštitite svoj Facebook nalog.

Nikada ne dijelite svoje šifre sa drugima, uključujući vaše prijatelje i porodicu. Takođe, uvijek koristite sigurno konekciju, odnosno https konekciju.

Nemojte dozvoliti da vaš “News Feed” bude zatrpan sumnjivim linkovima. Takođe, pazite da ne kliknete na bilo kakve linkove igara, aplikacija ili neke druge za koji niste sigurni. Takođe, izbjegavajte dopuštenja aplikacijama treće strane da pristupaju vašim podacima. Ako ne koristite neke aplikacije, bolje je da ih onemogućite ili ih potpuno uklonite.

Dodajte sekundarnu email adresu za svoj Facebook nalog. U slučaju da vaš profil hakovan, Facebook će poslati podatke za vraćanje naloga i na sekundarni e-mail. Prije ovih koraka, dobro se informišite o uslovima privatnosti Facebook-a.

facebook sigurnost

Uvjerite se da ste prihvatili samo osobe koje poznajete, jer kada prihvatite strance, to će im omogućiti pristup vašim ličnim podacima. Uvijek je bolje izbjegavati postavljanje bilo kakvih finansijskih ili ličnih podataka.

Mijenjate vašu lozinku redovno i koristite jedinstvene lozinke. Ne zaboravite da aktivirate “Login Notifications”.

Neka sigurnosni softver vašeg računara bude uvijek ažuriran. Jedan od najlakših procesa hakovanja Facebook nalog je phishing napad. Zato uvijek koristite pouzdan antivirusni program za detekciju phishing sajtova. Pored toga, antivirus će vam pomoći da zadržite štetne keylogger programe dalje od vašeg računara. I što je najvažnije, nikada nemojte zaboraviti da ažurirate bazu podataka antivirusa. Pored ažuriranja antivirusa, držite i vaš Firewall uključen i ažuriran, koristite najnoviju verziju svog omiljenog browser-a i redovno preuzimajte bezbjednosne ispravke vašeg operativnog sistema.

Osigurajte bezbjednost vašeg Facebook naloga u svakom trenutku. Ako stvari posmatrate iz drugog ugla, Facebook je nešto kao vaš najbolji drug, hroničar vašeg života, vaš dnevnik i način da se drugima predstavite u najboljem svjetlu. Zbog toga nije pametno rizikovati da izgubite vaš Facebook nalog i svakako trebate probati da ga držite što sigurnijim.