Written by

Povoljni 3D štampači za početnike

mobilni svijet, u žiži| Views: 109

3D štampa je moderna tehnologija proizvodnje trodimenzionalnih objekata koje je prisutna već desetak godina, ali je do sada bila rezervisana isključivo za profesionalce. Tako su se ovom vrstom štampe bavili dizajneri u automobilskoj i avio industriji, a masovno se koristi u kreiranju modela elektronskih uređaja.

Ipak, visoke cijene 3D štampača i materijala su dugo vremena bili barijera da ona zauzme značajnije mjesto kod „običnih“ korisnika.

Pojavom nekoliko modela 3D štampača koji su se spustili ispod hiljadu dolara i jeftinijih materijali koji se koriste u štampi približili su tehnologiju džepu prosječnih kupaca.

Jedan od takvih 3D printera je Da Vinci Mini Wireless, novi model dizajniran za početnike u 3D štampi. Štampač koristi novi materijal koji je bio-razgradiv, tj. napravljen je od šećerne trske i kukuruznog skroba. Štampač ima bežičnu vezu sa računarom, sopstveni softver, a uređajem se upravlja pomoću samo jednog dugmeta.

Inače, mogućnosti 3D štampe su neograničene, kako u komercijalnim, tako i u kućnim uslovima. Sve su prilike da ćemo u budućnosti, uz dalji razvoj i unapređenje tehnologije, sami štampati rezervne dijelove ili čak kompletne uređaje.