Written by

Povoljni 3D štampači za početnike

mobilni svijet, u žiži| Views: 39

3D štampa je moderna tehnologija proizvodnje trodimenzionalnih objekata koje je prisutna već desetak godina, ali je do sada bila rezervisana isključivo za profesionalce. Tako su se ovom vrstom štampe bavili dizajneri u automobilskoj i avio industriji, a masovno se koristi u kreiranju modela elektronskih uređaja.

Ipak, visoke cijene 3D štampača i materijala su dugo vremena bili barijera da ona zauzme značajnije mjesto kod „običnih“ korisnika.

Pojavom nekoliko modela 3D štampača koji su se spustili ispod hiljadu dolara i jeftinijih materijali koji se koriste u štampi približili su tehnologiju džepu prosječnih kupaca.

Jedan od takvih 3D printera je Da Vinci Mini Wireless, novi model dizajniran za početnike u 3D štampi. Štampač koristi novi materijal koji je bio-razgradiv, tj. napravljen je od šećerne trske i kukuruznog skroba. Štampač ima bežičnu vezu sa računarom, sopstveni softver, a uređajem se upravlja pomoću samo jednog dugmeta.

Inače, mogućnosti 3D štampe su neograničene, kako u komercijalnim, tako i u kućnim uslovima. Sve su prilike da ćemo u budućnosti, uz dalji razvoj i unapređenje tehnologije, sami štampati rezervne dijelove ili čak kompletne uređaje.