Written by

PowerApps – Novi biznis Microsofta vrijedan milijardu dolara

m:ovo m:ono| Views: 91

powerappsonazure

Nakon što su se izuzetno dobro probili na tržite privatnih korisnika sa Windows-om 10, u Microsoftu su odlučili da profit povećaju približavanjem poslovnim korisnicima, dodatno ih potaknuvši prelaskom na PowerApps.

Radi se o uslugama koje su relativno slične onima koje nudi Office, ali prvenstveno služi za izradi poslovnih, jednostavnih i korisnih aplikacija. Korisnik PoweAppa-a može jednostavno napraviti web aplikaziju potrebnu za njegov odjel. Dodatni motiv za korištenje ovog noviteta je taj što je PowerApp besplatan u testnoj fazi, te ga možete isprobati za potrebe svog posla. PowerApps je za sada dostupan u preview verziji, a korisnici unutar njega mogu pristupiti podacima sa cloud servisa kao što su Office 365, Salesforce i Dropbox. Ono što je dodatna prednost ovog softvera jeste to da postižete mnogo više u sinhornizaciji svakodnevnih poslova vase kompanije i to bez pisanja ikakvog koda.

Da biste sarađivali sa kolegama, potrebno je da im kopirate URL link i već mogu početi sa kolaboracijom. Takođe, dostupne su vam dodatne PowerApps aplikacije za skoro sve operativne sisteme na mobilnim telefonima, tako da ono što ste uradili možete testirati na svom smartfonu.

Povezivanjem svih aplikacija koje koristite u poslovnom okruženje zapravo povezujete odjele, smanjujete vrijeme potrebno za obavljanje poslova, al i nivo svakodnevnih komplikacija. Ovaj softver se idealno uklapa sa svim Microsoft Office aplikacijama, kao što su na primjer Word ili Excel. Pomoću PowerApp softvera jednostavno napišete šta želite, jer je namijenjen svima onima koji nisu stručnjaci za tehnologiju, a ipak je svakodnevno koriste na nekom nižem nivou. Dakle, nije potrebno da ste IT stručnjak da biste koristili ovaj softver. Dijeljenje aplikacija sa radnim kolegama je jednostavno baš kao što je i na primjer, dijeljenje datoteka putem OneDrive-a. Potrebno je samo da upišete e-mail adresu.

Na stranici PowerApps se možete registrovati za dobijanje pristupa ovom softveru, dok je još besplatan. U Microsoftu do sada nisu govorili o cijeni, ali ni o tome kada će postati dostupan širem broju korisnika. Jedino što je poznato je da su ga najavili kao sljedeći posao vrijedan milijardu dolara. Ono što je sigurno je da izrada poslovnih aplikacija nikad nije bila jednostavnija uz Microsoft Office PowerApps, te da bi mogli ostvariti izuzetan uspjeh, a samim tim i profit zahvaljujući ovom olakšavanju obavljanja svakodnevnih poslova kompanija.