Digitalni svijet

Written by

Poštujete li pravila ponašanja digitalnog svijeta?

m:ovo m:ono| Views: 999

Digitalni svijet

Već neko vrijeme živimo u digitalnom svijetu koji nam uveliko olakšava, rad, komunikaciju, pristup informacijama, druženje. Ali, jeste li se ikad zapitali, koja su to pravila ponašanja digitalnog svijeta? Da li ih poštujete ili ih kao i većinu onoga što nam služi i olakšava uzimate zdravo za gotovo?

Lijepom ponašanju nas uče otkako prohodamo i propričamo, “reci, hvala, molim, izvolite, ne pričaj u pozorištu i bioskopu, ustani starijima u autobusu”… Malo je onih koji ne znaju pravila lijepog ponašanja, ali koliko znate o pravilima ponašanja u čudesnom svijetu tehnologije? Pročitajte i otkrijte spadate li među fine ili nekulturne stanovnike digitalnog svijeta.

 

Mobilni telefoni

Bezobzirna i nekotrolisana upotreba mobilnih telefona u današnje vrijeme je jedan od najčešćih uzroka ružnog ponašanja. Ako vam telefon zazvoni, prije nego se javite razmislite gdje se nalazite, zapitajte se da li bi vaš razgovor mogao nekome zasmetati. S druge strane ukoliko očekujete važan poziv onda obratite pažnju da li vam je uključena vibracija, da li se čuje zvono i da li vam je baterija puna. Nema ništa gore kad uzaludno pokušavate dobiti nekoga s kime ste se unaprijed dogovorili da ćete ga zvati.

 

Video pozivi

U današnje vrijeme mnogi poslovni sastanci pa čak i intervjui za posao obavljaju se putem video poziva i ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji nikako nemojte pretpostaviti da je razgovor neformalniji jer se obavlja putem video četa. Obucite se baš onako kako biste se obukli za veoma važan sastanak sa šefom ili za odlazak na razgovor za posao. Razmislite i o pozadini koju će vidjeti onaj s kim razgovarate.

 

Obratite pažnju na okolinu

Možda vam se to što razgovarate na telefon dok obavljate kupovinu namirnica čini kao multitasking, ali vjerujte nam na riječ to je samo nepristojno. Dok čekate na kasi da vam radnica otkuca sve namirnice i ispostavi račun, bilo bi lijepo da ostavite telefon i obratite pažnju ukoliko vam postavi pitanje na koje bi trebalo da odgovorite, pa možda čak i da pripomognete u pakovanju. Svijet sigurno neće propasti ukoliko se na sekund odvojite od vašeg digitalnog ljubimca i obratite pažnju na stvarne ljude.

 

Facebook bonton

Oduprite se nagonu da apdejtujete status na fejsbuku svakih nekoliko minuta tokom dana, ne obavještavajte prijatelje o svakoj svojoj aktivnosti, da li vam je dijete bljunulo ili idete na operaciju kurjeg oka. Obavezno prije nego postujete status, link ili fotografiju dva puta razmislite može li to da utiče na vaš posao, da li će nekoga uvrijediti, hoće li neko steći pogrešnu sliku o vama. Koristite filter pomoću kojeg ćete odlučiti koji vaši prijateji mogu vidjeti to što ste upravo zakačili na “zid”.

Kad je u pitanj Facebook puno se raspravlja i o lajkovanju tužnih ili tragičnih statusa, a stručnjaci kažu da je to sasvim u redu. Oni naime tvrde da lajkovanje tužnog statusa ne znači da vam je zbog toga drago već da ste vidjeli i da ste mislima uz tu osobu koja ga je postavila.

 

Anonimno “hejtovanje”

Sigurno mislite da ako se ulogujete na neki sajt pod nadimkom i ostavljate neprimjerene komentare niko zapravo neće saznati vaše pravo ime i prezime. To baš i nije tako jednostavno. Naime ima mnogo načina da budete “razotkriveni” na internetu putem imejl adrese i imena koje ste ostavili kad ste je otvarali. Da ne biste razmišljali, jednostavno pripazite prije nego počnete hejtovati po informativnim sajtovima i društvenim mrežama.

 

Potpisujte izvore i citate

Onda kad odlučite da neku pametnu misao, članak ili fotografiju podijelite na svom sajtu ili profilu na društvenoj mreži obavezno potišite izvor, stavite navodne znakove, dajte do znanja drugima da to i niste sami smislili. Iako možda primamljivo izgleda to što ćete možda dobiti pohvale, lajkove i fejvove imajte na umu da je veoma lako ući u trag originalu i sve to nije vrijedno sramote kroz koju možete proći.

I još nekoliko brzih savjeta za kraj:

-Prije nego podijelite grupnu fotografiju na društvenim mrežama, pitajte sve one koji se na njoj nalaze za odobrenje.

-Na poziv nikad ne odgovarajte imejlom ili SMS porukom.

-Na dugačak, brižni mejl nikad ne odgovarajte jednom rečenicom, radije sačekajte kad budete imali više vremena pa propisno odgovorite.

-Tokom poslovnog sastanka mejlove i poruke provjeravajte samo ako je u pitanju hitan slučaj i prije početka sastanka obavijestite kolege da imate problema i da očekujete važan poziv.

-Zahvalite svakome ko vam čestita rođendan digitalnim putem.