Written by

Prebacivanje kanala pogledom?

m:ovo m:ono| Views: 99

set

Ako ste previše lijeni čak i da prebacujete kanale pomoću daljinskog upravljača, BBC ima rješenje za vas, daljinski upravljač kojim ćete upravaljati samo pomoću koncentracije, odnosno pogledom.

Možete li uopšte zamisliti situaciju da sjedite na kauču, gledate neku dosadnu emisiju i prebacite kanal samo pomoću snage svoga uma, bez da mrdnete prstom? Možda vam zvuči kao naučna fantastika, ali iz BBC komapnije tvrde da je sasvim moguće i ostvarivo.

Tokom testiranja prototipa korisnici su pomoću posebnog seta za glavu koji im je omogućio da pretražuju BBC iPlayer  birali šta će gledati samo snagom koncentracije i meditacijom. Sigurno se pitate kako sve ovo funkcioniše? Pokušaćemo objasniti što jednostavnije.

Set koji stoji na glavi posjeduje male senzore koji očitavaju EEG (elektroencefalografija) moždane talase. Jedan bi trebalo da stoji na čelu, a drugi na uhu. Ovi senzori mjere električnu aktivnost u mozgu. U sklopu testiranja korisnici su mogli birati da li će setom upravljati pomoću koncentracije ili meditacije koje će koristiti kao moždani mehanizam. Ako korisnik odabere koncentraciju, aplikacija prati nivo koncentarcije i kretanje moždanih talasa koji se prikazuju na ekranu da se tačno ilustruje nivo koncentracije korisnika.

Kad se dostigne određeni nivo koncentracije korisniku stigne poruka na tablet da može aktivirati BBC iPlayer na kome se prikaže pet najpopularnijih kanala u tom trenutku. Svaki od tih kanala zasvjetli na 10 sekundi, a ukoliko korisnik želi gledati određeni kanal sve što treba da uradi jeste da se koncentriše na njega kada zasvijetli na svih 10 sekundi i on će se pokrenuti. Detalji o mogućem puštanju ovog uređaja na tržište još uvijek nisu poznati.

Šta mislite, da li ste baš toliko lijeni?