Written by

Precizno vremenski određena stimulacija mozga poboljšava učenje i pamćenje

m:ovo m:ono| Views: 177

33730971731_4318fdf144_z

Najnovije istraživanje koje je sprovedeno od strane tima naučnika Univerziteta u Pensilvaniji pokazalo je da precizno obavljena električna stimulacija lijeve strane mozga može značajno poboljšati sposobnost pamćenja i učenja novih informacija, i to za čitavih 15 odsto.  Iako električna stimulacija nije nikakva novost u svijetu nauke ovo je prvi put da su se impulsi sproveli tako da budu efikasni.

Naučnici su sakupljali podatke 25 pacijenata koji boluju od epilepsije, a u njihove mozgove su ranije ugradili do 200 implantata kako bi mogli pratiti sve promjene koje se u mozgu dešavaju.

Svi učesnici su tokom testnog perioda rješavali zadatke koji su povezani sa pamćenjem, a vještačka inteligencija je pravila posebni model moždane aktivnosti za svakog pacijenta te učila kako se njihova aktivnost mijenja kada pokušaju nešto zapamtiti.

Nakon toga, iste te elektrode su korištene za stimulaciju mozga , ali oni su ovaj put pokušali zapamtiti riječi pomoću stimulacije za koju je bila zadužena upravo vještačka inteligencija.

Iako su i pored ovog saznanja mozak i moždana funkcija još uvijek velika nepoznanica u svijetu nauke, novi pristup bi svakako mogao doprinijeti stvaranju sistema koji bi u budućnosti mogli poboljšati ljudske moždane funkcije. Nauka je na dobrom putu.