predator

Written by

Predator: najsigurnija zaštita za vaš kompjuter

kako? lako!| Views: 173

predator

Koristite običnu šifru sastavljenu od vašeg imena i godine rođenja za pristup računaru već godinama? Možda je pravo vrijeme da razmislite o nekim alternativnim sredstvima zaštite, a odlično rješenje za vas bi mogao biti „Predator“ Windows softver. On pretvara USB drive u ključ koji zaključava vaš računar nakon što ga izvadite, a računar se otključava nakon što ponovo priključite svoj USB drive.

„Predator“ sistem možete koristiti za zaštitu svojih privatnih i poslovnih računara, kao i za ograničavanje sadržaja kojima mogu pristupiti vaša djeca kada koriste računar. Ovaj sistem zaštite veoma je popularan među roditeljima zato što pomoću njega oni mogu definisati vrijeme dana kada njihova djeca smiju pristupiti računaru kao i odrediti specifična pravila upotrebe tokom svih dana u sedmici.

Ovaj sistem može štititi nekoliko računara istovremeno uz pomoć istog USB drive-a, tako da ga možete simultano koristiti kod kuće i dok radite na poslu. Uz pomoć njega se može zaštititi nekoliko korisničkih naloga na računaru, a pristup se može ograničiti na određene sate u toku dana. „Predator“ korisnicima može poslati poruku upozorenja svaki put kada neko ko je neovlašten pokuša pristupiti računaru.

Ukoliko bilo ko drugi pokuša pristupiti vašem računaru bez ovog USB drive-a, dobiće automatsku notifikaciju „Access denied“. Kako biste pretvorili vaš USB u ključ za zaštitu za računar trebate pratiti nekoliko jednostavnih koraka:

1 korak: preuzmite i instalirajte “Predator” softver sa interneta

2 korak: Nakon što pokrenete ovaj softver, priključite svoj USB drive u računar. Nijedan folder koji se nalazi na vašem USB-u neće biti izbrisan ili oštećen na bilo koji način, tako da ga možete koristiti bez brige.

Nakon što priključite USB drive, na ekranu će se pojaviti kućica sa pitanjem ‘da li želite kreirate šifru’. Pritisnite ‘OK’ kako biste nastavili

3.korak: U sekciji “Preferences” ćete primijetiti nekoliko glavnih postavki. Prvo unesite sigurnu i jedinstvenu šifru u kućicu ‘New password’ (nova šifra). Ukoliko izgubite vaš USB drive, koristićete ovu šifru kako biste otključali svoj računar. Po želji možete označiti i “Always required” kućicu tako da vas system svaki put zatraži šifru kada priključite USB drive.

I na kraju, u sekciji “Flash Drives” provjerite da li ste odabrali pravi USB drive. Nakon što završite sa provjerom, kliknite na “Create key” (kreirajte šifru) opciju i na “OK.

predator2

4. korak: “Predator” će se isključiti. Nakon toga kliknite na “Predator” ikonicu u task bar-u kako biste restartovali program. Nekoliko sekundi kasnije, ikonica će poprimiti zelenu boju, što znači da je program u funkciji.

“Predator” će svakih trideset sekundi provjeravati da li je vaš USB drive priključen. Ukoliko nije, vaš kompjuter će se sam ugasiti.

Postoji samo jedna očigledna mana ovog sistema, a to je činjenica da će vam uvijek faliti još jedan USB drive. Ukoliko vam ovo ne predstavlja preveliki problem, razmislite da uvedete ovaj odlični i besplatni sistem zaštite vašeg računara.