Written by

Predosti dualne kamere na pametnim telefonima

moj android| Views: 484

kamera

Ako ste zaljubljenik u moderne tehnologije i pratite šta je trend kad su u pitanju mobilni telefoni, onda ste sigurno primjetili da većina novijih modela ima dualnu kameru, a mi smo istražili koja je prednost ovakve kamere. Da li je riječ samo o pomodarstvu ili su funkcije zaista neuporedivo bolje?

Kao i većina drugih funkcija, dualna kamera je već neko vrijeme prisutna na tržištu, čak od 2011. godine, a prvi put je viđena na HTC EVO 3D modelu, nakon toga ju je imao HTC One M8, zatim iPhone 7 Plus, zatim LG G5.

 Ono što sigurno zanima većinu korisnika jeste šta je to dvostruka kamera i čemu služi. Dualna kamera u stvari znači da na jednom uređaju postoje dva foto-senzora umjesto jednog. Tačnije, to znači da pametni telefoni sa dvostrukom kamerom imaju dva senzora kamere koji funkcionišu kao jedan.

U tom slučaju glavni senzor se ponaša kao normalna kamera, odnosno hvata fotografije u boji, dok je cilj drugog dodavanje dodatnih elemenata koji ne mogu biti implementirani korištenjem samo jednog senzora. Samo jedan od tih elemenata je dubina fotografije.

Dualna kamera prosto i jednostavno poboljšava kvalitet fotografije i daje vam više opcija kad je u pitanju editovanje. Mnogi koji koriste ovakvu kameru tvrde da njihova fotografija ima blagi 3D efekat. Isto tako razlika je najprimjetnija kod zumiranja, jer ako imate dualnu kameru možete zumirati a da ne izgubite na kvalitetu fotografije, a bolji kvalitet ćete dobiti i u uslovima lošeg osvjetljenja nego kod obične kamere.