Written by

Predstavljamo Chris-a digitalnog asistenta za vozače

m:ovo m:ono| Views: 210

Na IFA sajmu se ne vrti sve oko mobilnih telefon, tu se svake godine može naći mnoštvo interesantnih gadget-a koji uvijek privuku pažnju posjetilaca, ali i stručne javnosti. Ove godine, spravica koja je svakako privukla najviše pažnje je Chris, digitalni asistent namijenjen vozačima.

Njemačka kompanija German Autolabs koja je izumila ovog asistenta kaže da želi da korisnici na ovu spravu gledaju kao na Alexa-u, samo onu koju koristite u automobilu. Chris je asistent koji radi na principu pametnih zvučnika, sluša i odgovara na glasovne komande. Pored toga, njime možete upravljati i gestikulacijom.

Ova sprava će vam pronaći kontakt ili prebaciti pjesmu samo ako joj naredite.

Ono što je veoma važna funkcija ovog asistenta je pristup mapama više od 100 zemalja, a funkcionalnost u realnom vremenu će biti dodata u narednih nekoliko mjeseci. Chris se može povezati na vaš mobilni telefon putem Bluetootha kako bi omogućio reprodukciju muzike, povezivanje, ali i razmjenu poruka. Ono što je najvažnije sve se kontroliše bez upotrebe ruku tako da se u potpunosti možete fokusrati na bezbjednost u saobraćaju koje je uvijek na prvom mjestu kada ste u automobilu.

Asistent se može korititi i u offlne modu, a trenutno je dostupan na dva jezika, njemačkom i engleskom.