Written by

Predstavljamo vam filmski hit sedmice: Pravednik

m:tel IPTV| Views: 52

the_equalizer_movie_poster

HBO, nedjelja 21.06 u 20.05 časova

Jedan od najbolji akcijskih glumaca današnjice kojeg pamtimo po nezaboravnim ulogama u filmovima „Američki gangster“ i „Dan obuke“ vratio se u velikom stilu na velike i male ekrane u jednom od najvećih kino hitova 2014. godine „Pravednik“ (The Equalizer). Uzbudljiva priča o usamljenom zaštitniku misteriozne prošlosti koji kreće na opasnu osvetničku misiju još jednom je dokazala da je Denzel Washington apsolutni majstor ovog filmskog žanra.

Washington u svom najnovijem ostvarenju tumači lik Robert-a McCall-a, običnog čovjeka koji izgleda kao da vodi miran život prodavača zaposlenog u lokalnoj prodavnici. Već na početku filma shvatamo kako Robert krije mnoge tajne iz prošlosti dok je radio kao vrhunski vojni operativac. On se slučajno sprijatelji sa mladom prostitukom Alinom sa kojom vodi filozofske rasprave o knjigama koje čita. Nakon što sazna da je Alinu brutalno pretukao njen makro koji radi za rusku mafiju, Robert odlučuje krenuti na nezaustavljivi osvetnički pohod kako bi kaznio one koji su povrijedili Alinu.

DENZA2

Washington ponovo dokazuje da je jedan od najboljih glumaca svoje generacije, a njegova uvjerljiva interpretacija ovog zanimljivog lika teške prošlosti osvaja već u prvim kadrovima. Film su obilježile nevjerovatno napete i često mračne akcijske sekvence u kojima ovaj glumac sa lakoćom i nevjerovatnom preciznošću savladava svoje neprijatelje. Ovo nije prvi put da se Washington pojavljuje u ulozi zaštitnika, tako da će mnogi McCall-a u pojedinim scenama uporediti sa likom tjelohranitelja Creasy-ja iz ostvarenja „Tjelesna straža“.

„Pravednik“ predstavlja drugu saradnju Denzel-a Washington-a i režisera Antoine-a Fuqu-a nakon izuzetno uspješnog trilera nagrađenog filmskom nagradom Oscar „Dan obuke“. I ova saradnja glumca i režisera pokazala se kao veoma uspješna budući da je u martu filmska kompanija „Sony“ potvrdila da će se snimati drugi nastavak ovog ostvarenja.

U glavnim ulogama ovog uzbudljivog akcijskog trilera koji je inspirisan uspješnom istoimenom serijom iz osamdesetih pojavljuju se još i Chloe Grace Moertz, Marton Csokas, David Harbour, Bill Pullman i Melissa Leo.