Written by

Predstavljen Sony Xperia 1 telefon

mobilni svijet, u žiži| Views: 101

Posljednji model telefona koga je kompanija Sony predstavila na MWC sajmu, a koji je privujao veliku pažnju posjetilaca, ali i javnosti svakako je Xperia 1, a ono što je na prvu privuklo pažnju svakako je 4K OLED ekran veličine 6,5 inča.

Glavna kritika na račun prethodnih Sony modela svkako je bila ta da je dizajn prilično staromodan, što su čelnici i dizajneri ove kompanije shvatili prilično ozbiljno zbog čega sada imamo telefon koji se prilično razlikuje od svojih prethodnika. Xperia 1 je telefon koga u Sony-ju nazivaju najnovijom linijom Android telefona sa 4K rezolucijom.

Kad je ekran u pitanju, mnogi kažu da je to glavni adut ovog telefona. Riječ je o displeju veličine 6,5 inča, OLED, rezolucije 3840 x 1644, a odnos ekrana je 21:9. Sve to štiti Gorilla Glass 6 staklo isto ono koje se nalazi i na poleđini ekrana.

Sony ima u planu da optimizuje i neke od svojih filmova za ovaj uređaj te da neutrališe one crne trake koje su obično vidljive na vrhu i u dnu. Pored filmova u planu je i optimizacija video igrica za veći keran kao i da stvori posebno multitasking iskustvo koje će korisnicima omogućiti da pokreću više od jedne aplikacije na ekranu u isto vrijeme.

Sve ove informacije zvuče kao suštinski dio Sony premium Xperia iskustva.

Kad je u pitanju procesor, riječ je oo Qualcomm Snapdragon 855 procesoru koji je već viđen na nekim uređajima koji su lansirani ove godine. Telefon dolazi sa 6GB RAM-a i 128 GB interne memorije koja se može nadograditi putem microSD kartice. 

Na poleđini telefona nalaze se tri Sony kamere, a svaka od njih ima senzor od 12 megapiksela kao i širokougaoni te telefoto senzor.  S prednje strane, nalazi se selfi kamera od 8 megapiksela koja ima poseban senzor za praćenje oka korisnika. 

Neke od ostalih specifikacija su: IP68 sertifikat, senzor za otiske pristiju, jačina baterije od 3300 mAH kao i Android 9 Pie operativni sistem.