Pregledali smo sedmični program za vas

Sedmični program smo i ovog ponedjeljka pregledali za vas i donosimo preporuke sjajnih igranih i dokumentarnih filmova, kao i serijskih ostvarenja:

Utorak, TV 1000, Jean de Florette u 21:00 (pozicija kanala 300)

Ugolin (D. Auteil) se nakon odsluženja vojnog roka, krajem 19. vijeka, vraća u rodno selo na jug Francuske. Sa sobom donosi sadnice cvijeća koje namjerava uzgajati. U krševitom je kraju najveći problem voda, pa će uz pomoć rođaka Papeta (Y. Montand) pokušati otkupiti imanje svog komšije, na kojem je zapušten izvor vode. Međutim, nasljednik, poreznik Jean (G. Depardieu), napušta grad i takođe se vraća na svoje imanje s porodicom te počinje da sadi povrće i uzgaja zečeve. Tako poremeti Ugolinove planove. Ali, nemilosrdna suša uništi sve što je Jean uzgojio, a on ne zna za izvor na svom imanju…

Srijeda, HBO 2, Lovecraftova zemlja u 19:00 (pozicija kanala 351)

Nova HBO-ova dramska serija zasnovana je na istoimenom romanu Matta Ruffa iz 2016. godine. Prati Atticusa Freemana (Jonathan Majors) koji s prijateljicom Letitiom (Jurnee Smollett-Bell) i ujakom Georgeom (Courtney B Vance) kreće na putovanje kroz Ameriku Jima Crowa 1950-ih u potrazi za nestalim ocem (Michael Kenneth Williams). Ovako započinje borba za preživljavanjem i svladavanjem rasističkog terora bijele Amerike i zastrašujućih čudovišta koja kao da su izašla iz romana H.P. Lovecrafta.

Petak, FOX, Hugo u 21:00 (pozicija kanala 305)

Oskarovac Martin Scorsese nas ovaj put vodi na uzbudljivo putovanje u svijet magije. Film se bazira na maštovitom nagrađivanom romanu Briana Selznicka – „The Invention of Hugo Cabret“. U pitanju je zadivljujuća pustolovina o snalažljivu i domišljatu dječaku u misiji da otkrije očevu tajnu i tako promijeni i sebe i svijet koji ga okružuje te pronađe sigurno i toplo mjesto koje može zvati domom. Scorsese je okupio impresivnu glumačku postavu – ne samo mlade talente, već i legendarna filmska imena kao što su Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen, Asa Butterfield te Chloë Grace Moretz.

Subota, National Geographic, Vrhunski vikinški mač u 21:00 (pozicija kanala 401)

Vikinzi su bili među najneustrašivijim ratnicima svih vremena. Ali, samo odabrani su nosili tadašnje vrhunsko oružje – Ulfberhtov mač. Njihovi suparnici vjekovima nisu znali za način njegove izrade, a bio je revolucionarno oružje i umjetnina.

Nedjelja, HBO, Brooklyn bez majke u 20:00 (pozicija kanala 350)

Smješten u okruženje Njujorka 1950-ih, film prati Lionela Essroga (Edward Norton), usamljenog privatnog detektiva s Touretteovim sindromom koji pokušava riješiti ubistvo svog mentora i jedinog prijatelja Franka Minne (Bruce Willis). Prateći svega nekoliko tragova i naoružan snažnim strojem svog opsesivnog uma, Lionel razotkriva strogo čuvane tajne koje drže sudbinu cijelog grada o koncu. U misteriju koji ga vodi od jazz klubova natopljenih džinom u Harlemu do opasnih siromašnih četvrti Buklina te, konačno, u pozlaćene dvorane njujorških mešetara moći, Lionel se bori s nasilnicima, korupcijom i najopasnijim čovjekom u gradu kako bi odao počast svom prijatelju i spasio ženu koja bi mogla biti njegovo spasenje.