Written by

Premijera dramske mini-serije „Upražnjeno mjesto“

m:tel IPTV| Views: 431

Po adaptaciji bestseler-romana Džej Kej Rouling

upraznjeno mjesto

Premium filmski kanal HBO s ponosom najavljuje premijeru mini-serije u koprodukciji kanala HBO i BBC „Upražnjeno mjesto“, čija će sva tri dijela premijerno biti prikazana 9. marta putem usluga videa na zahtjev HBO On Demand.

„Upražnjeno mjesto“ je trodijelna serija zasnovana na istoimenom čuvenom romanu Dž. K. Rouling. Radnja je smještena u Pagford, naizled idilično englesko selo sa popločanim trgom i drevnom opatijom. Međutim, iza prelijepe fasade nalazi se gradić zahvaćen ratom: bogati ratuju sa siromašnima, tinejdžeri sa roditeljima, žene sa muževima, a nastavnici sa đacima.

Pagford nije onakav kakvim se čini na prvi pogled…

Kada Bari Ferbrader iznenada umre u ranim četrdesetim godinama, gradić je poprilično šokiran. Febraderova smrt izaziva krizu u gradskoj vladi i životima mnogih sugrađana, uključujući i tinejdžera kome je pomogao. Barijevo upražnjeno mjesto u vladi uskoro će postati motiv za početak najvećeg rata koji je grad vidio.

Ko će pobijediti u izbornoj prevari punoj strasti, dvoličnosti i neočekivanog otkrivanja istine?

Ono što je sigurno je da će se u u borbi za vlast koja slijedi između stanovnika sa altruističnim namjerama i onih čije su namjere više nego sebične, otkriti mnoge tajne, reputacije biti poremećene, a neizvjesna budućnost će biti očiglednija nego ikada.

“Upražnjeno mjesto”, priča o klasnim sukobima i političkim nemirima, zapravo je fuzija komedije i tragedije koja istražuje efekte smrtnosti i dubine morala.

Glumačka podjela:

Pored Rorija Kinira (poznat i po ulozi u hit-seriji „Peni Dredful“), koji glumi voljenog Barija Ferbradera, u „Upražnjenom mjestu“ ćemo gledati i za Emija nominovanog Majkla Gambona, kao Hauarda Molisona, zatim Džuliju Makenzi, kao njegovu perfidnu suprugu Širli Molison. Tu su i Monika Dolan (u uloziTes Vol), Sajmon Mekberni (Tesin suprug Kolin) i mnogi drugi.

Scenaristi i izvršni producenti:

HBO je seriju „Upražnjeno mjesto“ radio u koprodukciji sa BBC-jem i Bronte film i TV, nezavisne kompanije Dž. K. Rouling i Nila Blera, koji su ujedno i izvršni producenti serije, zajedno sa Polom Trijbitsom („Spasavanje gospodina Benksa“) i Rikom Senatom. U adaptaciju Sare Felps, režiju potpisuje Džoni Kempbel.

Zanimljivost:

Čuvenoj spisateljici Dž. K. Rouling, poznatoj po serijalu “Hari Poter”, ovo je prva knjiga za odrasle. Roman “Upražnjeno mjesto” neočekivano je prodat u više od šest miliona primjeraka širom svijeta, od datuma objavljivanja 2012. godine.


 

Epizodni sinopsisi:

Epizoda 1:

Vrijeme emitovanja: od 9. marta dostupno putem usluge HBO On Demand

Dok se lokalna samouprava Pagforda sprema da glasa o budućnosti kuće Svitlav – gradske zgrade i opštinskog centra koji koriste siromašniji građani –predsjednik opštine Hauard Molison i njegova žena Širli, koji žele da je pretvore u banju za turiste, pokušavaju da neutrališu prijetnje člana svih odbora, Barija, advokata i zaštitnika trenutne misije koju kuća Svitlav ima. Poslije Barijeve iznenadne smrti, u gradskoj vladi ostaje upražnjeno mjesto, pa počinje trka da se ono popuni i donese odluka o sudbini kuće Svitlav, što unosi nemir među građane. Dok Hauard i Širli nagovaraju svog smijernog sina Majlsa da se kandiduje za izbore, Barijeva prijateljica i doktorka, Parminder, podržava direktora škole Kolina, koji i nije oduševljen kandidaturom, a Barijev brat i siledžija Sajmon pokušava da izvuče korist iz porodične tragedije. Negdje drugdje, Teri, Barijeva bivša komšinica i zavisnica od metamfetamina, shvata da joj je teško da ostane čista, a njena problematična ćerka Kristal preduzima drastične mjere da bi joj pomogla. Endru zvani Arf, Sajmonov sin tinejdžer, pokušava da raskrinka licemjerstvo u Pagfordu, vraćajući strica Barija iz mrtvih.

Epizoda 2:

Vrijeme emitovanja: od 9. marta dostupno putem usluge HBO On Demand

Dok građani Pagforda tuguju na dan Barijeve sahrane, kandidati za njegovo mjesto u lokalnoj samoupravi šokirani su saznanjem da su se njihove najmračnije tajne pojavile na internetu. Usred svađe s majkom, Kristal se prisjeća dragih uspomena sa Barijem i shvata da je prati buntovni školski drug Stjuart, zvani Fets. Nova studentkinja Gaja počinje da se zanima za Endrua, koji se suočava s posljedicama toga što je očeve tajne objavio na internetu. U međuvremenu, Barijeva udovica Meri organizuje večeru da bi razgovarala o sudbini kuće Svitlav; Majlsa brine ponašanje njegove žene; Parminder žestoko napada Hauarda, kojeg kasnije progone vizije o sopstvenoj smrti.

Epizoda 3:

Vrijeme emitovanja: od 9. marta dostupno putem usluge HBO On Demand

Izbori se približavaju i Meri pokušava da odgovori Kolina od kandidature, dok njegova žena Tes ulaže svu energiju u kampanju. Endru izbjegava prisnost s porodicom i suprotstavlja se Fetsu, koji počinje da se zanima za Gaju, što prilično nervira Kristal. Poslije izuzetno tijesnih izbornih rezultata, odluka o kući Svitlav donesena je vrlo brzo i Majls doživljava šok kod kuće. Za vrijeme Hauardove rođendanske zabave, Samanta i Širli se sukobljavaju oko porodice, a Arf zatiče dva para u kompromitujućoj situaciji. Na kraju Teri podleže iskušenju, a očajna Kristal traži utočište, ubrzavajući još jednu tragediju koja će potresti grad.

HBO On Demand dostupan je korisnicima Open IPTV-a uz dodatni HBO paket.