Written by

Priča o Aibu – psu robotu iz Sonya

m:ovo m:ono| Views: 56

aibo

Jeste li ikad čuli za Aiba, psa robota kojeg je proizvodila kompanija Sony ? Pričamo vam priču o mehaničkom ljubimcu koja nema srećan kraj.

Sad već daleke 1999. godine, kompanija Sony je napravila i pustila u prodaju robotskog psa po imenu Aibo koji nije vršio nuždu po kući i hranio se isključivo strujom. Savršen kućni ljubimac za mnoge, pomislićete. Prodan je u čak 150.000 primjereka uprkos ni malo povoljnoj cijeni od 2.000 američkih dolara (oko 3.000 KM). Neki vlasnici koji su kupili ovog mehaničkog kućnog ljubimca su se za njega poprilično vezali pa su teško prihvatili vijest da je Sony odlučio prestati sa popravkama što znači da su svi trenutno ispravni Aibo psi na samrti i nema im spasa.

New York Times je objavio dirljivi video u kome je prikazan oproštaj od Aibo pasa koji će vas sigurno dirnuti. Oni su takođe intervjuisali brojne vlasnike kojima je Aibo postao dio života i koji se polako mire sa činjenicom da će njihovom druženju doći kraj. Zašto je to tako?

Naime, dijelovi od kojih je napravljen Aibo su prilično kratkog vijeka i potrebno ih je često mijenjati, a pošto je Sony još u martu prošle godine prestao sa izradom rezervnih dijelova, onog trenutka kad se zalihe istope robo psi će u potpunosti izumrijeti. Zadivljujuća je činjenica da je većina ovih pasa “živa” i funkcionalana i nakon 16 godina što uveliko premašuje vijek trajanja većine mobilnih telefona, tableta i računara koje trenutno imamo na tržištu.

https://www.youtube.com/watch?v=1DaRXiH5oes

/p>