Written by

Pridružite se web projektu za spas pingvina

m:ovo m:ono| Views: 147

Pingvin

Ako ste ljubitelji prirode, posebno osjetljivi na simpatične životinje kakve su pingvini, Univerzitet Oksford je pokrenuo projekat po vašoj mjeri. „Penguin Watch 2.0“ istražuje promjene u ponašanju pingvina sa Antarktika, a u njemu bi ključnu ulogu mogli da odigraju korisnici interneta.

Britanski naučnici utvrdili su da se ustaljeni šabloni svijanja gnijezda i sezonskih migracija pingvina koji naseljavaju Antarktik i druge udaljene lokacije u Južnom okeanu u posljednje vrijeme mijenjaju. Međutim, još uvijek nije u potpunosti utvrđeno na koji način, niti zbog čega. Kako bi dobili odgovore na ova pitanja, istraživači upotrebljavaju 50 satelitskih kamera, koje fotografišu predjele naseljene ovim jedinstvenim pticama. Ali, pojavio se problem druge vrste.

Svaka kamera dnevno načini i do 96 novih snimaka, te naučnici nisu u mogućnosti da sami pregledaju ovu ogromnu količinu fotografija. Stoga, pokrenuli su web portal i pozvali ljubitelje životinja u pomoć. Na stranici penguinwatch.org nalazi se kratki tutorijal, a nakon upoznavanja sa osnovnim pravilima, posjetioci mogu da počnu sa pregledanjem fotografija.

Na njima je potrebno označiti svakog pingvina, bilo da se radi o odrasloj životinji, bebi ili jajetu, a na raspolaganju su različiti markeri. Istraživači-amateri mogu da dodatno pomognu označavajući druge životinje ili biljke, a tu je i prostor za chat i razmjenu impresija sa drugim entuzijastima ili samim naučnicima.

Oksfordski stručnjaci se nadaju da će uz pomoć javnosti prikupiti dovoljno podataka da dođu do saznanja koja će biti od značaja za očuvanje ove životinjske vrste. Pored toga što je koristan za prirodu, „Penguin Watch 2.0“ možda doprinosi i zdravlju istraživača-amatera, barem ako je vjerovati studiji o efektima gledanja fotografija simpatičnih životinja.