Written by

Probajte internet kakav je bio prije 30 godina

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 957

U čast tri decenije postojanja WorldWideWeb-a, Evropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN ponudila je korisnicima da se prisjete kako je to internet izgledao 1990. godine.

Koristeći izvornu platformu svi koji posjete stranicu mogu surfovati Web-om kao prije 30-ak godina. Kada pokrenete WorldWideWeb, na lijevoj strani odaberite Document, potom kliknite na Open from full document reference. Zatim u polje Reference ukucajte URL web adresu koju želite posjetiti i na kraju kliknite na Open.

Kada otvorite navedenu stranicu uvjerićete se kako je Tim Berners-Lee, otac modernog interneta, zamislio projekat za koji možda nije sanjao da će postati ono što danas predstavlja. Za one koji tada nisu bili ni rođeni važno je napomenuti kako je tada postojalo svega nekoliko internet stranica. Web stranice nisu bile u boji, na njima nije bilo slika niti video zapisa, a nije postojala čak ni adresna traka.

 

Tokom protekle tri decenije internet se promijenio, sa računara proširio na pametne telefone i druge uređaje. Berners-Lee je i dalje povezan s web-om, kao direktor World Wide Web konzorcijuma čiji je osnivač, dok je CERN danas poznatiji po sudaranju čestica.