Written by

Probavljivi origami robot koji liječi želudac

m:ovo m:ono| Views: 136

origama-bot-mit

Naučnici sa slavnog MIT univerziteta izumili su malog origami robota, koji je spakovan u kapsulu koja se razlaže nakon što se proguta, da bi obavio neke veoma važne zadatke unutar samog želuca.

“Ovaj robot može uklanjati strane objekte, može sanirati rane, ali može i dostaviti lijek na određeno mjesto u stomaku”, kaže Daniela Rus sa MIT-ja.

Ovaj mali probavljivi robot baziran je na prijašnjem radu tima naučnika, koji su već ranije napravili nešto slično. Ipak, tijelo i oblik novog origami robota je značajno drugačiji od njegovog prethodnika.

“Izazov kod samog dizajna probavljivog robota bio je pronaći biokompatibilne materijale koje je jednostavno kontrolisati, a koji su prikladni za izvođenje potrebnih operacija koje se od njega zahtijevaju”, kaže ona.

Kako bi u potpunosti ispunili ovaj izazov, istraživači su testirali oko 12 različitih opcija kada je u pitanju materijal same strukture, prije nego što su pronašli sušena svinjska crijeva, koja se inače koriste za izradu kobasica, a koja su ispunjavala sve potrebne uslove.

Da bi demonstrirali kako robot funkcioniše, naučnici su strukturu složili u kapsulu napravljenu od leda. Kapsula je putovala kroz jednjak direktno do želuca gdje se led otopio, a robot se raširio u svoj funkcionalni oblik. U tom trenutku, robotom se može upravljati pomoću eksternog magnetnog polja. Na taj način on može obaviti potrebne zadatke, kao što je uklanjanje stranog tijela iz stomaka, što je zaista korisno, posebno ako znamo da se godišnje samo u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje proguta oko 3,500 malih baterija.

Sitne baterije se sasvim normalno probavljaju, ali ako duže vrijeme budu u dodiru sa tkivom jednjaka ili želuca one mogu spaliti tkivo i na nekin način se ugraditi u njega. Pomoću origami robota ovakvi predmeti bi se mogli ukloniti iz organizma bez hirurške intervencije.

“Kada je u stomaku, robotom se može kontrolisati tako da dođe do predmeta, da ga podigne i naposlijetku da ga eliminiše iz probavnog sistema. Naš sljedeći plan je da radimo eksperimente na ljudima te da dodamo senzore na robota i redizajniramo ga tako da bude sposoban sam sebe da kontroliše bez ikakvih vanjskih faktora”, zaključuje Rus.