baterija

Written by

8 savjeta: Kako “natjerati” bateriju da traje duže?

kako? lako!| Views: 113

kako da baterija duze traje

Smanjite osvjetljenje

Što je okran osvjetljeniji to se brže baterija prazni. Takođe, ukoliko imate veći ekran, baterija će Vam se prije isprazniti.

 

Smanjite broj widgeta i aplikacija pokrenutih u pozadini

Pogasite što više procesa na telefonu koje ne koristite. Takođe, od velike pomoći je gašenje velikog broja widgeta (dodataka na pozadini – Gadgets, Widgets) jer svi oni kao i aplikacije koje se ne koriste (pritom su pokrenute u pozadini) zahtijevaju rad procesora i njegovo veće opterećenje. Widgete koje ne koristite trebalo bi obrisati jer oni i dalje mogu da optrećuju procesor i dodatno crpe energiju Vaše baterije.

 

Podesite automatsko isključivanje pozadinskog osvjetljenja

Pozadinsko osvjetljenje ekrana troši dosta baterije, zato što je i sam ekran tada aktivan. Vi, na primjer pogledate koliko je sati na telefonu za šta vam je potreban samo sekund, prilikom toga aktivirali ste ekran, pozadinsko osvetljenje istog, a telefon ste odmah potom vratili u džep. U tom slučaju pozadinsko osvjetljenje i ekran su ostali aktivni što znači da Vaš telefon samo uzalud troši bateriju dok je u vašem džepu. Poželjno bi bilo da se pozadinsko osvjetljenje isključuje za 15 sekundi jer će to doprinijeti uštedi baterije.

 

Isključite Wireless i GPS ako ih ne koristite

Ako ne koristite neke od ovih funkcija, bilo bi poželjno da ih isključite. Najlakše ćete isključivati i uključivati ove funkcije pomoću malih widgeta koji služe kao virtuelno dugme za uključivanje i isključivanje ovih funkcija. Takođe poželjno je i isključivanje Bluetootha.

Na tržištu postoji nekoliko odličnih aplikacija za očuvanje baterije. Neke od njih su: Advanced Task Killer, Battery Saver i Easy Battery Saver.

 

Ugasite uređaj tokom punjenja

Ako vam je želja napuniti smartphone uređaj brzo, isključite ga kako ne bi trošio energiju i tokom punjenja. Ako ništa drugo, stavite ga u ‘Airplane Mode’, jer tada neće aktivno tražiti mobilne mreže i WiFi signale pa će se i brže puniti. Ukoliko niste u mogućnosti da stavite telefon u ‘Airplane Mode’, samo nekorišćenje će djelimično ubrzati punjenje.

 

Koristite adapter za punjenje

Svaki smartphone uređaj dolazi sa zidnim punjačem, odnosno adapterom i on najbrže puni Vaš mobilni uređaj.

 

Ne izlažite smartphone toploti

Sposobnost baterije da zadrži punjenje drastično pada na većim temperaturama. Ne držite svoj mobitel na suncu ili u automobilu kada je vani vruće. Preporučljiva temperatura za pametne uređaje je oko 22 stepena.

 

Ubrzajte USB punjenje

Postoji nekoliko načina da drastično ubrzate punjenje telefona putem USB kabla. Oslobodite sve ostale USB ulaze kako bi trošili što manje energije. Ne dozvolite da Vaš računar ode u ‘hibernaciju’ ili ‘standby mod’ prilikom punjenja telefona jer to može zaustaviti punjenje u potpunosti ili čak iscrpiti energiju iz Vašeg uređaja.